Semnal de alarmă: hărţuirea începe pe reţelele de socializare

Semnal de alarmă: hărţuirea începe pe reţelele de socializare
Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor, Vladian Muşat, trage un semnal de alarmă în privinţa violenţei în şcoli. El susţine că hărţuirea elevilor, aşa numitul bullying, începe încă de pe reţelele de socializare.

Muşat a precizat că, de cele mai multe ori, hărţuirea apare pe conturile de social media, cum ar fi Facebook și Twitter, după care se transferă în mediul real și se manifestă prin violență verbală, emoțională și uneori chiar și fizică.

Alexandra Gorea, psiholog specializat pe terapia pentru copiii, a confirmat răspândirea tot mai largă a acestui fenomen. Totodată, etichetarea dată celor care se confruntă cu diverse conflicte ca ,,elevi problemă" este văzută drept un element care îngreunează procesul de terapie sau de transformare a conflictelor.

Una dintre soluțiile recomandate este cea de a se pune accentul pe învățarea prin cooperare ca instrument de prevenire a violenței, o strategie inclusă de altfel în curriculumul școlar la toate disciplinele.

Cu toate acestea, numărul actelor de violență consemnate oficial nu este alarmant, iar conform statisticilor IPJ Cluj numărul infracțiunilor în care au fost implicați elevi a fost în scădere în 2014 față de 2013.

Pericolul hărţuirii a fost adus în discuţie la consultarea publică organizată vineri în cadrul programului "Participarea la Luarea Deciziilor - Reducerea Violenței în Școli", implementat de PATRIR în parteneriat cu ISJ Cluj. 

Comenteaza