Soţii Apostu, “persoane vătămate” la instanţa supremă VIDEO

Soţii Apostu, “persoane vătămate” la instanţa supremă VIDEO
ÎCCJ consideră că prin anularea contractelor de consultanţă juridică încheiate de cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu cu denunţătoarea Aspazia Droniuc, interesele soţilor Apostu au fost afectate şi au revocat anularea acestora. Pe de altă parte, DNA arată că banii primiţi de la Droniuc erau, de fapt, mită.

Recursul făcut de Monica Apostu şi Sorin Apostu împotriva sentinţei prin care Curtea de Apel Mureş a dispus anularea celor două contracte de consultanţă juridică încheiate cu Aspazia Droniuc a fost admis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Decizia a fost luată vineri, de judecătorii bucureşteni, în ciuda faptului că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susţin că cele două contracte, prin care cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu a încasat suma de 274.000 de lei sunt fictive şi au fost încheiate pentru a da o aparenţă legală mitei primite de la femeia de afaceri. În cursul umăririi penale, procurorii DNA afirmau că soţia lui Apostu "nu desfăşura nici o activitate juridică, activitatea zilnică a învinuitei fiind în fapt o perpetuă vacanţă".

Decizia de anulare a celor două contracte de consultanţă juridică şi a facturilor aferente a fost cuprinsă de Curtea de Apel Mureş în hotărârea de condamnare a Aspaziei Droniuc la trei ani de închisoare cu suspendare, pronunţată în 13 iulie 2012. Aspazia Droniuc, proprietară a firmelor Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL şi Frarom Import Export SRL, a fost judecată, în procedură simplificată (întrucât şi-a recunoscut vinovăţia) în dosarul de corupţie al fostului primar Sorin Apostu, dar şi în cel al fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica. Droniuc a fost condamnată definitiv sub acuzaţia de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi fals, după ce dosarul ei a fost disjuns din cel al soţilor Apostu şi al lui Călin Stoia. În faza de urmărire penală, aceasta a recunoscut în faţa organelor de anchetă că i-a dat lui Radu Bica echivalentul a 10.000 de euro pentru a-i facilita obţinerea unui contract de mentenenţă a stadionului Cluj Arena, iar lui Sorin Apostu suma de 274.000 de lei, prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei sale, pentru ca fostul primar să-i faciliteze obţinerea unor contracte de asigurare pentru parcul auto al Regiei Autonome de Transport Urban Cluj (RATUC). Banii proveniţi din contractele de consultanţă juridică au fost puşi sub sechestru prin ordonanţa procurorilor, ca sume provenite dintr-o activitate infracţională. Totodată, prin sentinţa Aspaziei Droniuc, contractele în cauză, încheiate în 2008 şi 2009, au fost anulate.

Soţii Apostu, judecaţi în continuare în dosarul de corupţie în care mai este inculpat şi un alt om de afaceri, Călin Stoia, au atacat pe mai multe linii această decizie a instanţei din Mureş prin care au fost anulate contractele, dar şi măsura asiguratorie pusă asupra banilor, în speranţa că vor recupera sumele. Dacă până acum, căile de atac folosite atât la ÎCCJ (un recurs la o contestaţie privind măsura asiguratorie), precum şi contestaţiile depuse la instanţa de fond, respectiv Curtea de Apel Mureş, au fost respinse de instanţe, vineri, 18 ianuarie, instanţa supremă a decis să admită recursul soţilor Apostu la sentinţa Aspaziei Droniuc, pe latură civilă. Decizia ÎCCJ este definitivă, iar în urma acesteia cei doi obţin rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Mureş. "Admite recursurile declarate de persoanele ale căror interese au fost vătămate, Apostu Sorin şi Apostu Monica Undina împotriva sentinţei penale nr.37 din 13 iulie 2012 a Curtii de Apel Târgu Mureş, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie", arată Înalta Curte.

Avocatul soţilor Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat că admiterea recursului formulat de soţii Apostu este o soluţie legală şi firească. "Dacă o asemenea dispoziţie, care priveşte situaţia juridică a altor inculpaţi, s-ar fi menţinut, ar fi dus la încălcarea gravă a prezumţiei de nevinovăţie. Era altă situaţie dacă latura civilă a hotărârii Curţii de Apel Mureş privea situaţia exclusivă a inculpatei (Aspazia Droniuc, n.red.)", a declarat avocatul Gheorghiţă Mateuţ. Apărătorul a mai spus că anularea contractelor încheiate de cabinetul de avocatură a Monicăi Apostu a fost revocată. „Prin urmare, sunt valabile atât contractele, cât şi facturile", a adăugat avocatul. În ceea ce priveşte rejudecarea cauzei pe latură civilă, Gheorghiţă Mateuţ a spus că va cere unirea acestui proces cu cel în care soţii Apostu sunt judecaţi pentru acte de corupţie.

 

Etichete
Comenteaza