TIFF 2012, cu bune, cu rele şi cu mult umor

TIFF 2012, cu bune, cu rele şi cu mult umor
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi-a închis porţile la Cluj duminică, lăsând, din nou, nostalgii şi senzaţia că oraşul a rămas pustiu.

Selecţionerul şi directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, a dezvăluit pentru ZIUA de CLUJ 10 lucruri care i-au plăcut şi tot atâtea dezamăgiri trăite la cel de-al 11-lea TIFF.

Într-un e-mail semnat şi de Tudor Giurgiu, Chirilov a descris în stilul său savuros şi incisiv TIFF 2012, cu bune şi cu rele.

În prima categorie, directorul artistic al festivalului a menţionat:

1. Proiecţiile din Piaţa Unirii - nu am ratat nici una, nici măcar cele la care a plouat! şi concertul Laibach de după proiecţia în aer liber cu Cerul de fier - eu nu am reuşit să intru că era ticsit, dar Tudor, da. Iar candelabrele n-au căzut.
2. Afluxul de oameni de la proaspăt inaugurata Casă a TIFF, la terasă şi la evenimentele din fiecare seară, că au fost proiecţii de filme mute cu acompaniament live sau concerte pur şi simplu.
3. Copiii strânşi zilnic la Muzeul de Artă, unde a staţionat atelierul danezilor de la Film-Y, în cadrul proiectului EducaTIFF.
4. Pensionarii care răsfoiau AperiTIFF-ul zilnic.
5. Prezenţa directorului Festivalului de la Berlin, Dieter Kosslick, ale cărui laude şi cuvinte de susţinere la adresa festivalului contează enorm.
6. Retrospectiva integrală Stanley Kubrick şi prezenţa în program a două premiere mondiale foarte speciale, "Zero Killed" de Michael Kosakowski şi "Noseland" de Aleksey Igudesman şi Sebastian Leitner.
7. Luminiţa Gheorghiu în spotul festivalului. Genială.
8. Aplicaţia de Augmented Reality TIFF făcută de Adrian Roca-Rozenberg şi ochelarii-obiect de artă oferiţi invitaţilor speciali ai festivalului de către artistul clujean Erno Bartha.
9. Prezenţa-surpriză a Melissei Leo şi şpagatul-surpriză al Geraldinei Chaplin de la petrecerea de vineri seară de la cazinou.
10. Premiul publicului primit de ţăcăneala rusească din competiţie, "Chapiteau Show".
La categoria dezamăgiri, Chirilov a enumerat:
1. Anularea proiecţiei din Piaţa Unirii cu filmul de închidere "Starbuck". Ar fi fost aşa de frumos. (Oricum, transferarea ei la Casa de Cultură a Studenţilor a fost sold-out.)
2. Frigul care mi-a intrat în oase în serile târzii din Piaţa Unirii. Noroc cu medicina preventivă.
3. Întârzierea de jumătate de oră cu care a început unul dintre filmele mele favorite de la această ediţie, "Simbolul", al japonezului Hitoshi Matsumoto. Mă bucur însă că lumea, prevenită fiind de recomandarea mea din AperiTIFF, a rămas în sală până când defecţiunea tehnică a fost remediată.
4. Faptul că Mungiu a refuzat să prezinte "După dealuri" la festival.
5. Îmbulzeala de la petrecerea de închidere, unde a cântat Fanfara Ciocârlia. Poate că merita o locaţie mai mare, într-adevăr.
6. Pop-cornul mirositor care se vindea la Cinema Florin Piersic.
7. Discursurile de mulţumire ale majorităţii câştigătorilor de la gala de închidere. Puţină pregătire, oameni buni!
8. Desincronizările dintre sunet şi imagine de la câteva din filmele din program ("Zero Killed", "Despre oameni şi melci" etc...)
9. Faptul că n-am reuşit să vorbesc nici măcar cinci minute cu jumătate dintre invitaţii festivalului.
10. TIFF Music Night. Putea fi şi mai multă lume. Hala Flacăra mai putea "înghiţi" public încă pe jumătate.

TIFF 2012 n-a murit

Chiar dacă festivalul s-a încheiat la Cluj, împătimiţii filmelor şi ai atmosferei "de Vama Veche" de la Casa TIFF vor avea o surpriză. "Nu m-am aşteptat la un atât de mare succes al Casei TIFF, la toată atmosfera din jurul locului, la dezbateri despre filme la terasă până dimineaţa la 4. Drept urmare, după ce se repară vremea, din această săptămână vom organiza din nou proiecţii acolo", a declarat Tudor Giurgiu. Tot aici se pregăteşte şi un pub, care va funcţiona în pivniţele Casei TIFF. Directorul festivalului a mărturisit, de asemenea, că a fost surprins să vadă o atât de mare afluenţă de public la manifestările open-air. "A fost înghesuială la evenimente diferite, în acelaşi timp. A fost plin şi la proiecţia de la Bonţida, în timp ce nu mai erau locuri la proiecţia din Piaţa Unirii şi chiar la Mănăştur Open Air", a remarcat directorul evenimentului.

 

Etichete
Comenteaza