Transgaz aruncă vina pentru explozia de pe A7 în ograda UMB. Instituţiile statului pasează vina între ele

Transgaz aruncă vina pentru explozia de pe A7 în ograda UMB. Instituţiile statului pasează vina între ele

Transportatorul de gaze Transgaz acuză că, în cazul lucrărilor de pe Autostrada Moldovei, unde s-a produs o explozie la o magistrală de gaz, constructorul nu a respectat prevederile Avizului de amplasament 219/2197/04.01.2021 emis de companie. 

"În noaptea de 21 septembrie 2023, în județul Vrancea, în jurul orei 01:15, pe conducta de transport gaze naturale Dn800 Șendreni-Onești, în zona localității Călimănești, la kilometrul 93+328 față de SCV Șendreni, respectiv kilometrul 52+174 față de NT Onești s-a produs un incident tehnic major cu foc, în timpul execuției lucrărilor la autostrada A7 Moldova (Focșani -Bacău).

Menționam faptul că, constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea "Autostrada Focșani -Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea", acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect.

Reprezentanții Transgaz s-au deplasat imediat la fața locului, au întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru stingerea flăcării, izolarea conductei de transport gaze naturale, eliminând orice alte riscuri pentru viața umană și mediul înconjurător.

Nu au fost afectați furnizori sau consumatori de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei. SNTGN Transgaz SA transmite condoleanțe familiilor și apropiaților celor care și-au pierdut viața în acest incident", a transmis joi Transgaz, într-un comunicat de presă care a fost postat şi pe pagina de internet a companiei. 

O notă de colaborare între Transgaz și CNAIR, prin constructor, arată că lucrările de relocare ale conductei trebuiau să se realizeze înaintea lucrărilor la infrastructura drumului, a transmis joi economedia.ro. Magistrala Transgaz apare în documentația făcută de Consitrans, firma care a realizat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al Autostrăzii Focșani – Bacău, iar constructorul UMB aștepta aviz de la Transgaz pentru lucrări de relocare cu o firmă specializată.

Precizăm că UMB, firma care construieşte şi anumite loturi din Autostrada Transilvania, nu a emis încă un comunicat oficial cu privire la incidentul de pe Autostrada Moldovei, iar instituţiile statului pasează vina între ele

Amintim că explozia de pe A7 s-a produs în jurul orei 01 00 pe șantierul autostrăzii, secțiunea Focșani-Bacău pe care lucrează UMB. 4 muncitori care lucrau la Autostradă au fost carbonizați, iar alți 5 sunt răniți, dintre care 2 în stare gravă. Procurorii adună probe în anchetă pentru a stabili principalul vinovat. 

Comenteaza