Uioreanu Jr., eliberat după „dovezi temeinice de îndreptare"

Uioreanu Jr., eliberat după „dovezi temeinice de îndreptare
Minorul a ieşit din arestul preventiv după o lună, la scurt timp trimiterea în judecată. Suportul de care beneficiază din partea familiei, reluarea activităţii şcolare din arest şi înscrierea într-un program de consiliere antidrog i-au adus libertatea.

Fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj a fost eliberat din arest în 29 ianuarie, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Cluj. Alexandru Uioreanu a fost arestat în 20 decembrie, fiind acuzat de procurorii DIICOT de consum şi trafic de droguri. Alături de el au fost arestaţi alţi doi tineri, fraţii Nagy Ferenc şi Nagy Gyongyver, ambii majori. Alexandru Uioreanu ar fi vândut în decursul mai multor luni droguri în valoare de 6.500 de lei, cantitatea de cannabis vândută şi consumată de el totalizând 130 gr.

Alexandru Uioreanu avea încă 16 ani când a fost arestat preventiv, iar în cursul lunii ianuarie, în timp ce se afla după gratii, a împlinit 17 ani. Tânărul este elev în clasa a XI-a la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică Octavian Stoia, iar situaţia sa şcolară nu era foarte bună la momentul arestării. Uioreanu avea situaţia şcolară neîncheiată la şase materii, plus două corigenţe. Acesta a cerut, în timp ce se afla în arest, manuale şcolare, iar apoi a solicitat să i se permită testarea pentru a-şi încheia situaţia la cele şase materii. Chiar cu o zi înainte de a fi eliberat, a fost testat, în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, de profesorii de la materiile la care nu avea o medie încheiată pe semestrul trecut.

După ce a fost trimis în judecată, instanţa de fond, Tribunalul Cluj, a verificat legalitatea şi temeinicia menţinerii arestului, iar judecătorul a considerat că măsura este în continuare justificată. „În ceea ce priveşte pe inculpatul minor, comportamentul de care a dat dovadă depăşeşte cu mult teribilismul şi inconştienţa adolescenţei. Este regretabil că a început să consume droguri la o vârstă atât de mică, dar faptul că a înţeles să-şi întreţină viciul prin implicarea altor adolescenţi în consumul de droguri pentru ca el să poată face rost de bani este şi mai regretabil. În plus, situaţia şcolară a minorului, care provine totuşi dintr-o familie respectabilă, este absolut dezastruoasă şi va fi nevoie de eforturi serioase din partea lui pentru a o salva", se preciza în motivarea Tribunalului Cluj la menţinerea arestului.

Totuşi, la recursul făcut la Curtea de Apel Cluj, magistraţii au considerat că, dacă la momentul arestării, lăsarea minorului în libertate prezenta pericol concret pentru ordinea publică, după ce acesta a fost trimis în judecată, nu se mai justifica această măsură. "La acest moment însă, când cercetarea judecătorească a fost declanşată, se constată că nu mai există riscul ca mersul procedurii să mai fie influenţat în vreun fel de conduita inculpatului, având în vederea atitudinea de recunoaştere totală a faptelor, dar şi aportul real şi consistent adus la indentificarea unui număr ridicat de persoane implicate în acelaşi gen de acte infracţionale, astfel că arestarea preventivă nu se mai legitimează, cu aceeaşi evidenţă ca la momentul iniţial", motivează Curtea de Apel Cluj admiterea recursului lui Alexandru Uioreanu.

Instanţa a apreciat că procesul penal se poate desfăşura fără a fi afectat şi dacă Uioreanu Jr. va fi obligat să nu părăsească localitatea de domiciliu, Cluj-Napoca. "Raportat la stadiul în care se află cercetarea judecătorescă şi persoana inculpatului (minor, fără antecedente penale, beneficiind de suportul familiei, care a dat dovezi temeinice de îndreptare prin includerea în programul specializat de consiliere antidrog şi reluarea activităţilor şcolare), Curtea apreciază că acest scop poate fi atins în egală măsură şi prin măsuri alternative la detenţie", se arată în motivarea instanţei.

Etichete
Comenteaza