Veşti proaste pentru şoferi: cresc amenzile! Ce pățești dacă pui mâna pe telefon la volan sau dacă sperii radarul
- Scris de Ziua de Cluj
- 30 Iun 2020, 12:00
- Eveniment
- Ascultă știrea
Din data de 1 iulie, vor fi aplicate noi măsuri pentru șoferii care nu respectă legea în timp ce conduc pe șoselele țării.
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată creşte, din 1 iulie, de la 975 de lei, cât este din 1 ianuarie 2015, la 1.050 de lei, majorare stabilită în decembrie 2014, prin hotărâre de Guvern. Potrivit Codului rutier, un punct amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe ţară.
Astfel, odată cu majorarea salariului minim brut pe ţară la 1.050 de lei va creşte, proporţional, şi punctul de amendă, de la 97,5 lei la 105 lei.
Vorbești la telefon la volan și rămâi pieton o lună
Noile reglementări din codul rutier prevăd şi că cei care sunt prinşi vorbind la telefon la volan pot fi sancţionaţi prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.
Amenzi usturătoare pentru vitezomani
Pentru depășirea limitei de viteză cu peste 60 km/h, de la 1 iulie 2020 se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile, scrie a1.
În situațiile în care depășirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancțiuni din clasa a VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an.
Nu pleca la drum fără trusa medicală corect echipată
Iată ce trebuie să conțină trusa medicală de la 1 iulie:
- un dispozitiv intermediar pentru procedura de respiraţie gură la gură, care trebuie să aibă o valvă unidirecţională sau un filtru
- foarfecă cu ambele vârfuri boante şi o lamă care să taie materialul textil de tip postav gros de cel puţin 2 mm
- cel puţin 4 bucăţi de pansament rapid, cunoscut şi sub denumirea de plasture
rolă de leucoplast
- cel puţin 5 pachete a câte 25 de bucăţi de comprese de tifon sterile
- faşă de tifon (minimum 2 bucăţi cu dimensiuni diferite: 5 x 4 cm, respectiv 10 x 4 cm)
- cel puţin 2 bucăţi de bandaj nedeformabil
- cel puţin 2 perechi de mănuşi de unică folosinţă
- faşă elastică
- cel puţin 2 bucăţi de pansament steril absorbant (dimensiuni diferite)
- cel puţin 6 ace de siguranţă
- cel puţin o folie de supravieţuire izotermă, care să aibă următoarele dimensiuni: 2,10 x 1,60 m
- o broşură cu instrucţiuni de prim ajutor, care să fie autorizată de Ministerul Sănătăţii Publice.
De asemenea, toate maşinile trebuie să fie dotate şi cu triunghiuri reflectorizante, dar şi cu un stingător de incendiu. Dacă nu le-ai în ordine, riști amenzi între 420 şi 525 de lei sau 4-5 puncte de penalizare.
E momentul să îți mai verifici încă o dată anvelopele. De la 1 iulie, codul rutier din România prevede că, în cazul în care anvelopele sunt uzate, poți fi amendat cu până la 725 de lei.
Șoferii - bunici, trimiși mai des la medic
Șoferii trecuți de 70 de ani sunt obligați să se prezinte mai des la controalele medicale întrucât prezintă un risc crescut de a provoca accidente rutiere din pricina unor probleme de sănătate.