Scări spre raiul turistic: Toscana văzută de sus
- Scris de Cluj Travel
- 26 Sep 2013, 22:18
- Life
- Ascultă știrea
Un mod interesant de a descoperi o altă faţetă a Toscanei este acela în care în loc să te plimbi la umbra zidurilor înnegrite şi să-ţi ridici privirea spre faţada unei biserici, te uiţi de sus, din înaltul vreunui turn sau de pe coama unui deal.
Este aproape imposibil ca turiştii aflaţi într-unul din orăşelele Toscanei să nu dea de vreun turn campanilă. Este un element arhitectonic nelipsit, de regulă îl vei găsi alături de o catedrală, de un Dom dar şi lângă bisericile mai mici. Unele turnuri campanilă sunt celebre şi reprezintă atracţii turistice de prim rang. Desigur, merită amintite în acest context celebrul turn înclinat din Pisa, turnul din Siena sau turnul lui Giotto din Florenţa.
Pentru a ajunge în vârful celui din urmă, trebuie să urci 414 trepte. Încă de la intrare eşti avertizat că nu există lift. Biletul costă 10 euro de persoană şi asigură pe lângă accesul în turn şi accesul pe Cupola lui Brunelleschi, la Baptiseriu, în cripta Santa Reparata dar şi în Muzeul Opera del Doumo. Până sus, există două platforme de unde panorama asupra oraşului este fantastică. Însă nimic nu se compară cu ceea ce vezi odată ajuns sus. Florenţa ţi se înfăţişează în toată splendoarea ei. Oriunde te uiţi vezi minunatele clădiri care au definit Renaşterea italiană, privirea se pierde departe pe crestele dealurilor ce înconjoară oraşul. Singurul aspect care umbreşte puţin din măreţia momentului este faptul că o parte din miile de turişti care ajung sus în turn ţin morţiş să amintească posterităţii că au trecut pe acolo, mâzgălind balustradele şi zidurile.
Cele două turnuri din Lucca
Turiştii care nu ajung în Florenţa trebuie să ştie că există şi alte turnuri care oferă panorame la fel de spectaculoase. Unul dintre acestea este Torre delle Ore din Lucca. Oraşul Lucca, aflat la doar 25 de kilometri nord-est de mult mai titratul Pisa, este unul dintre cele mai frumoase oraşe toscane. Oraşul vechi se ascunde în spatele zidurilor masive ale vechii fortificaţii. Aici încă se mai păstrează câteva din cele aproximativ 150 de turnuri pe care le avea oraşul în Evul Mediu. Două dintre acestea atrag turiştii. Primul este Torre Guingi, faimos datorită copacilor crescuţi sus pe turn. Cel de-al doilea, care este şi cel mai înalt turn al oraşului este Torre Delle Ore, a cărui construcţie se pierde undeva în secolul al XIII-lea. Turnul, construit de municipalitate are un orologiu a cărui actual mecanism datează din secolul a XVIII-lea şi este unul dintre cele mai interesante mecanisme de ceas în funcţiune din Europa. Turnul ce adăposteşte orologiul este zvelt, are 50 de metri înălţime şi se termină cu o clopotniţă cu patru ferestre mari arcuite. Accesul în turn este permis între lunile martie şi octombrie, preţul unui bilet achiziţionat direct de la intrare este de 4 euro de persoană. Odată urcate cele 207 trepte, turistul are parte de o panoramă fantastică de 360 de grade asupra întregului oraş. În orice direcţie te-ai uita vezi acoperişul caselor şi străzile înguste delimitete de acestea. Din loc în loc, ţâşnesc spre cer celelalte turnuri.
Un Manhattan medieval
Pe bună dreptate, cel mai frumos şi mai plin de farmec oraş al Toscanei este considerat micuţul San Gimignano. Supranumit şi „Manhattanul Evului Mediu" datorită mulţimii turnurilor care dominau oraşul în perioada medievală, oraşul încă atrage ca un magnet turiştii dornici să experimenteze o călătorie în timp. Centrul istoric al oraşului este din 1990 parte a Patrimoniului Mondial UNESCO şi asta spune aproape totul. La statutul de cea mai frumoasă localitate din Toscana contribuie în primul rând aspectul medieval al oraşului, cu silueta celor 14 turnuri de diferite mărimi dominând orizontul. Cândva, existau peste 70 de astfel de turnuri, multe dintre ele având înălţimi de peste 50 de metri. Cel mai înalt dintre turnurile care astăzi mai sunt în picioare, este Torre Grossa, cu o înălţime de 54 de metri, care oferă poate, cea mai frumoasă panoramă din Toscana. Asta pentru că dincolo de oraşul de la picioare, turistul are şansa să vadă dealurile superbe presărate cu măslini şi viţă de vie. Ici-colo, câte un chiparos sau un pin sparge monotonia peisajului ţâşnind spre cerul de un albastru pur. Este exact peisajul pentru care Toscana este atât de renumită.