Fructul de sezon. Căpșunile, beneficii și proprietăți terapeutice
- Scris de Ziua de Cluj
- 03 Iun 2017, 19:08
- Life
- Ascultă știrea
Căpșunile de grădină, extrem de apreciate pentru gustul și aroma lor, au fost cultivate pentru prima dată în regiunea Brittany, Franța, în anul 1740.
Căpşunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, spun medicii. O porţie conţine 50% din necesarul zilnic, iar vitamina C este cunoscută pentru proprietăţile de stimulare a imunităţii organismului, dar și pentru proprietățile sale antioxidante care previn apariţia cataractei, iar compoziţia mare de vitamine protejează împotriva radiaţiilor solare şi îmbunătăţeşte corneea şi retina.
Căpşunile conţin antioxidanţii luteină şi zeaxantină şi acid elagic care are proprietăţi anticancerigene și previne distrugerea colagenului şi inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale apariţiei ridurilor, dar și antocianini, despre care oamenii de știință spun că ar avea, la fel, un potențial anticancerigen și pot împiedica și dezvoltarea bolilor neurologice.
Fitochimicalele din căpşuni contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor. Consumul căpşunilor reduce lipidele din sânge, care, în cantităţi mari, se pot depune pe pereţii arterelor.
Potasiul conținut de căpșuni ajută la menţinerea presiunii sângelui la nivel normal, acţionând ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului. Astfel, reducând lipoproteinele LDL, inflamaţia şi presiunea sângelui, aceste fructe sunt considerate cele mai bune pentru sănătătatea inimii.
Datorită faptului că au un conţinut redus de sodiu, zahăr şi calorii, căpșunile sunt gustareal ideală pentru cei care vor să-și țină greutatea sub control.
Căpșunile conțin acid folic, recomandat femeilor însărcinate sau celor care îşi doresc o sarcină. Acest tip de vitamină B ajută fătul să-şi dezvolte craniul şi măduva spinării.
Atenție, însă! Pe lângă atâtea beneficii pe care le aduc organismului, căpșunile pot crea câteva probleme. Astfel, consumul de căpșuni poate avea efect alergenic. Medicii nu recomandă căpșuni copiilor sub 4 ani și nici persoanelor cu intoleranță la aspirină deoarece conțin acid acetilsalicilic.
Pentru a vă testa eventuala alergie la acest fruct, este suficient sa mâncați câțiva căpșuni dimineața, pe stomacul gol, iar, apoi, să urmăriți dacă apare vreo reacție. Cele mai frecvente sunt înroșirea și umflarea gurii, a buzelor și limbii, eczeme, urticarie, erupții cutanate, dureri de cap, mâncărimi ale ochilor, probleme de respirație, tulburări gastro-intestinale, dar și depresie, hiperactivitate sau insomnie.