8 Martie: prima femeie stomatolog din România a făcut școala la Cluj

8 Martie: prima femeie stomatolog din România a făcut școala la Cluj

În această zi ne amintim de prima femeie medic stomatolog din România, care a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj. Este vorba de Alma Mohora Popovici.

„Într-o zi [profesorul Bilașcu] mi-a dat pe mână un vlăjgan înnebunit de durere, pentru a-i pune un diagnostic, ceea ce am și făcut la repezeală și încă destul de binișor. Profesorul nu m-a slăbit și indicându-mi mișcările necesare, m-a obligat să extrag măseaua pacientului. Am reușit fără complicații, drept care pe loc a lansat următorul verdict: „Văd că ești dotată. Te rețin și te numesc preparator bugetar”. A fost o surpriză. Nu puteam refuza, cu toate că, așa cum v-am spus, nu îndrăgeam deloc stomatologia. Dar aveam o pâine asigurată și nu mai voiam să-i necăjesc pe cei de acasă. Așa s-a făcut că la 25 decembrie 1920 am primit numirea, care a coincis cu o premieră. Eram prima femeie dintre cadrele didactice ale universității clujene.”

Povestea o puteți citi în volumul al optulea al seriei Povești despre Cluj. Volumul poate fi achiziționat de la Editura Școala Ardeleană și din librării. https://scoalaardeleanacluj.ro/.../pove%C8%99ti-despre...

 

Comenteaza