Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar peste iarnă

Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar peste iarnă
Odată cu venirea iernii creşte efortul organismului de a-şi menţine temperatura constantă, fapt care influenţează capacitatea de apărare a corpului nostru, adică imunitatea.

Pe lângă un stil de viaţă sănătos care presupune mişcarea zilnică, cel puţin 30 de minute şi respectarea orelor necesare de somn, cel puţin 7 ore de odihnă în fiecare noapte, pentru a ţine departe bolile sezonului rece trebuie să fim atenţi şi la ceea ce mâncăm, alimentele trebuie să fie de calitate, să aducă organismului nutrientii de care are nevoie, nu doar calorii.

În plus, pe perioada iernii, este indicat să consumăm alimente şi băuturi care conţin substanţe care activează sistemul imunitar, pentru a-l ajuta să facă faţă eventualelor boli de sezon.

Iaurtul previne apariţia răcelilor prin stimularea sistemului imunitar şi refacerea florei intestinale. Consumat în fiecare dimineaţă, un pahar cu iaurt intăreşte imunitatea, previne constipaţia şi sindromul de colon iritabil, favorizează scăderea nivelului de colesterol şi controlarea glicemiei.

Usturoiul este unul dintre cele mai recomandate alimente împotriva răcelii, datorită proprietăţilor sale curative şi antiseptice. Este bogat în antioxidanţi şi conţine o serie de elemente nutritive potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, fosfor, calciu şi vitaminele B, C şi E.

Spanacul este o sursă naturală de acid folic (care ajută la regenerarea celulară şi "repararea" ADN-ului) şi conţine antioxidanţi, fier, magneziu, vitamina C şi B12 şi potasiu, cu efecte benefice în caz de anemie, curăţă foarte bine tubul digestiv, reglează tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, previne cancerul, revitalizează organismul şi, desigur, întăreşte sistemul imunitar.

Broccoli este recomandat pentru efectele deosebite antioxidante şi anticancerigene şi este o sursă excelentă de vitamina A, C, B2, acid folic potasiu, selenium, fier şi calciu.

Ceaiul verde conţine polifenoli şi flavonoide, două tipuri de antioxidanţi care distrug radicalii liberi ce atacă celulele, având o incontestabilă acţiune antibacteriană şi antivirală. Este recomandat să renunţaţi la zahăr şi să îndulciţi ceaiul cu miere care este cunoscută ca un puternic antiinfectios natural.

Ghimbirul conţine gingerol care este un component deosebit de eficient în lupta împotriva cancerului de colon şi, de asemenea, este bun pentru combaterea racelei sau gripei.

Scorţişoara, pe lângă aroma şi gustul plăcut pe care-l oferă alimentelor, este bogată în antioxidanţi care inhibă dezvoltarea bacteriilor şi coagularea sângelui.

Lămâia, prin conţinutul bogat de antioxidanţi si vitamina C, contribuie la îmbunătăţirea sistemului imunitar, iar corpul dv va deveni mult mai puţin sensibil la boli.

Sfecla îmbunătăţeşte, la rândul ei,  sistemul imunitar. Sucul de sfeclă este bogat în beta caroten, vitamina C, sulf, calciu, fier, magneziu şi potasiu. Consumat regulat poate îmbunătăţi funcţia creierului, consolidează vezica biliară şi ficatul. Se recomandă consumarea sucului de sfeclă în amestec cu suc de mere sau de morcovi, deoarece este extrem de concentrat.

Morcovii îşi dovedesc eficienţa când vine vorba de consolidarea sistemului imunitar datorită conţinutului de vitamina C, vitamine din complexul B, potasiu, fier, sodiu şi fosfor, acestea contribuind la prevenirea bolilor, la îmbunătăţirea funcţiei hepatice, oferă ajutor sistemului nervos si alcalinizează sângele.

 

 

 

 

 

Comenteaza