Astenia de primăvară. Ce putem face pentru a scăpa de „boala de sezon" care ne dă viața peste cap

Astenia de primăvară. Ce putem face pentru a scăpa de „boala de sezon" care ne dă viața peste cap
| Foto: Masha Raymers/Pexels.com

Primăvara a sosit, iar după cum este bine știut, acest sezon vine și cu o „boală” care răpește cheful de viață. Iată ce putem face pentru a scăpa de stările date de astenie.

Astenia de primăvară sau „febra de primăvară” este un fenomen care care apare anual, de regulă la mijlocul lunii martie, și durează o lună de zile.

„Febra de primăvară” este este o expresie care a devenit cunoscuta ca urmare a unui poem scris de Mark Twain:

„It’s spring fever. 
That is what the name of it is. 
And when you got it, you want-oh, 
you don’t quite know what it is you do want, 
but is just fairly makes your heart ache, you want it so!".

Cum se manifestă astenia/febra de primăvară?

Când spunem astenie de primăvară, ne gândim la o condiție medicală care ne afectează starea de bine și nu ne lasă să ne bucurăm cum se cuvine de anotimpul în care natura renaște în totalitate și căldura începe să apară cu pași timizi dar siguri.

Astenia de primavara este o tulburare care se produce în general la trecerea de la iarnă la primavară și are legatură cu capacitatea organismului nostru de a se adapta la schimbările externe. Chiar dacă primăvara este un anotimp minunat, de care ne bucurăm întotdeauna, nu trebuie sa uitam ca el vine „la pachet” cu o serie de procese care afectează starea noastră mentală și fizică, potrivit drmax.ro.

Astenia de primăvară, care mai este denumită frecvent și febră de primăvara sau febra primăverii, nu este considerată o boală, ci mai mult o condiție medicală, care ne afectează viața cotidiană.

Amețeală, slăbiciune și oboseală resimțite odată cu tranziția dintre anotimpuri

Aceste dereglări nu ne pun viața în pericol, dar ne afectează starea fizică și mentală. În ce masură? Depinde foarte mult de capacitatea organismului de a face față schimbărilor și de timpul de care are nevoie pentru a se reface în mod corespunzător.

Astenia de primăvară presupune o epuizare a întregului organism, peste care se suprapune o stare melancolică, deseori nejutificată, care te poate duce în pragul depresiei.

Simptomele astenei sunt comune cu cele ale depresiei, tocmai de aceea, diagnosticarea ei este destul de dificilă. Printre simpotme se numără: 

  • Oboseala musculară 
  • Oboseală intelectuală
  • Pierderea vitalității
  • Modificarea personalității
  • Dureri diverse
  • Tulburări de somn

Schimbările climatice, stresul, nivelul scăzut de endorfine și incapacitatea organismului de a se adapta la o altă rutină sunt doar câteva dintre cauzele asteniei de primăvară.

Cum remediem această stare?

Odihna este factorul cheie, ca de altflel la multe alte probleme. Organismul trebuie să se refacă. Medicamentele antidepresive pot fi prescrise, dar asta doar în cazuri severe.

Psihoterapie

Se poate face individual sau în grup. Terapia psihologică îl ajută pe pacientul care suferă de astenie de primavară să gestioneze mai bine simptomele și să prevină agravarea stării de disconfort.

Terapie prin lumină (fototerapia)

Fototerapia este foarte eficientă și are rolul de a inhiba secreția de melatonină. Pacientul este expus unei surse de lumină fluorescentă albă, de pana la 10 ori mai intensă decât lumina naturală. Ședințele durează aproximativ 4 ore, timp în care pacienții pot derula activitătile obișnuite.

De asemenea, sportul este benefic pentru a ne scoate din această stare.

Putem încerca și o schimbare a dietei, obiceiuri alimentare mai sănătoase. Ceaiul de sunătoare ajută la eliminarea simptomelor depresive, dar mai sunt și alte alimente recomandate precum: fructele și legumele crude, citrice, cerealele integrale, alunele, ciocolata neagră, pepenele roșu, spanac etc.

Mai există și câteva plante medicinale care întăresc sistemul imunitar.

  • Magnolia
  • Ghimbirul
  • Macrișul
  • Gingseng

În concluzie, este de reținut faptul că, astenia de primăvară nu înseamnă anemie. Cele două afecțiuni sunt diferite. Astenia reprezintă un cumul de factori, iar cele mai importante simptome ale asteniei sunt anxietatea, apatia și insomnia. Putem combate foarte bine astenia cu o alimentație diversificată și sănătoasă. Sedentarii, consumatorii de alcool persoanele suferinde de depresie și cele în vârstă, toți sunt mai predispuși la astenie de primăvară.

Acest fenomen nu trebuie subestimat, deoarece în spatele lui se pot ascunde alte afecțiuni. 

Comenteaza