Avem zeci de mii de gânduri pe zi, iar 80% dintre ele sunt negative. Ce e de făcut

Avem zeci de mii de gânduri pe zi, iar 80% dintre ele sunt negative. Ce e de făcut

O persoană obișnuită, cu educație medie, are între 12.000 și 60.000 de gânduri pe zi, arată niște studii de specialitate, în timp ce în cazul unei persoane care are responsabilități manageriale și educație superioară acestea ajung până la 80.000. 

„Nu toate gândurile negative sunt disfuncționale. Dacă mi-e teamă că pic la examen, învăț. Dacă mi-e teamă că am uitat gazul deschis, mă întorc și îl închid. Sunt studii care arată însă că 97% din grijile noastre sunt de multe ori nefondate sau exagerate, deoarece au la bază un pesimism și o atitudine negativă", a explicat, la Digi 24, psihologul Mihai Copăceanu.

Potrivit acestuia, 85% din îngrijorări nu se concretizează, iar când se întâmplă asta, trei sferturi dintre cei care au participat la studiile realizate National Science Foundation au spus că s-au descurcat foarte bine, iar ceilalți că au învățat o lecție.

"Sunt recomandări pentru cum poți elimina gândurile negative, legat de sport, o alimentație sănătoasă și odihnă, dar în cazuri de anxietate și depresie nu ai cum să le elimini, pentru că zilnic fac parte din tine. Noi recomandăm să fie discutate, înțelese, chiar scrise pe o foaie sau chiar să fie folosite aplicații mobile anti-anxietate și anti-depresie. Cultural, pentru noi, ca români, punem tot timpul răul înainte, dar ne blocăm aici. 

Gândurile sunt la baza emoțiilor negative, iar apoi influențează modul în care acționăm zilnic. Ele trebuie abordate, discutate, iar uneori vor scădea ca intensitate. De multe ori, ne odihnim, dar rămânem conectați la online, la telefon. Pauzele sunt necesare pentru a reduce frecvența gândurilor negative”, a explicat psihologul. 

Comenteaza