Foto Biserica hoștezenilor din Cluj-Napoca

Biserica hoștezenilor din Cluj-Napoca
Biserica hoștezenilor din Cluj-Napoca
Biserica hoștezenilor din Cluj-Napoca
Biserica hoștezenilor din Cluj-Napoca

Biserica reformata cu doua turnuri (Kétágú templom) sau biserica din orasul de jos, vis-a-vis de actuala regionala CFR este cea mai reprezentativa cladire in stil clasicist din Cluj.

Inca din secolul XVII s-a construit prima biserica reformata din afara zidurilor, in locul actualei Teologii Reformate, pe fundatiile unei capele medievale. Aceasta biserica a fost distrusa in timpul atacului mongol din 1690 (ultimul pe care l-a trait Clujul), fiind reconstruita in apropiere (langa biserica actuala) din lemn dar pe o fundatie de piatra. Desi a fost extinsa de mai multe ori, la inceputul secolului XIX s-a decis constructia unei biserici noi, reprezentative pe langa cea veche.

Constructia a avut loc in perioada 1829-1851 si a fost prima opera importanta din Cluj al arhitectului Kagerbauer Antal, desi ultimele lucrari au fost terminate de ucenicul lui Kagerbauer Ferdinand Hottner in 1879. A fost construita dupa modelul bisericii reformate din Debrecen, dar Kagerbauer a adaugat cateva elemente proprii la fatada monumentala (de exemplu coloanele in stil chorintian). Multe din obiectele vechii biserici au fost mutate aici, printre care orga din 1775 (din pacate, nefunctionala), scaunul vopsit al preotului datand din 1720 si clopotele din 1798.

Comenteaza