Cele 4 alimente simple pe care le consumă oamenii dintr-o țară care se mândreşte cu un record de longevitate

Cele 4 alimente simple pe care le consumă oamenii dintr-o țară care se mândreşte cu un record de longevitate

Costaricanii se laudă cu unul dintre cei mai mari indici de longevitate din lume şi, potrivit experţilor, acest lucru se datorează și dietei.

Costa Rica se laudă şi cu unul dintre cei mai mari indici de longevitate, mai ales în regiunea Nicoya unde, „comparativ cu un venit mediu printre cele mai mici din ţară, durata medie de viaţă este printre cele mai mari din lume”, arată Universitatea Stanford, potrivit Mediafax.

Printre secretele longevităţii costaricanilor se numără cu siguranţă dieta. Dar care sunt alimentele care, conform oamenilor de ştiinţă, garantează locuitorilor din Costa Rica o longevitate sănătoasă? 

Fasole şi leguminoase

Fasolea este o sursă excelentă de proteine, fibre, carbohidraţi complecşi, prebiotice, vitamine şi minerale. Mai multe studii le-au legat de un risc redus de boli de inimă şi diabet. Cele negre şi roşii sunt cele mai des întâlnite în Costa Rica şi sunt folosite la prepararea casado (un fel de mâncare tradiţional făcută cu orez, fasole şi legume). Năutul şi lintea sunt, de asemenea, populare şi se găsesc în multe preparate locale.

Fructe şi legume proaspete

Fructele şi legumele din Costa Rica sunt în general consumate proaspete, nu congelate. Printre cele mai comune fructe se numără papaya, mango, banana, pepene verde, ananas şi fructul pasiunii, consumate singure sau transformate în băuturi (fără zahăr adăugat). În ceea ce priveşte legumele, se numără cartofi, morcovi, roşii, avocado, ceapă, sfeclă şi dovlecei. Se consumă crude, în salate bogate sau tocate şi fierte şi, ocazional, cu puţină proteină animală amestecată pentru aromă.

Orez şi porumb

Cerealele, precum orezul şi porumbul, sunt foarte prezente în dieta costaricanilor, dar ca o completare a fasolei şi a legumelor. De exemplu, arroz di pollo, unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din regiune, este alcătuit din legume tocate, pui şi o mână de orez alb.

Cafea

Nu în ultimul rând, cafeaua din Costa Rica este apreciată nu numai pentru gust, ci şi pentru bogăţia sa în antioxidanţi care pot ajuta la reducerea inflamaţiei.

Comenteaza