Cercetătorii au reușit să crească speranța de viață cu 25% cu un medicament

Cercetătorii au reușit să crească speranța de viață cu 25% cu un medicament

Un medicament testat de cercetători a crescut durata de viață a animalelor de laborator cu aproape 25%, descoperire care, speră oamenii de știință, ar putea încetini și îmbătrânirea oamenilor.

Cercetătorii au tratat șoareci în laborator pe care i-au botezat „bunicuțe supermodel” datorită aspectului lor tineresc. Animalele au fost mai sănătoase, mai puternice și au dezvoltat mai puține tipuri de cancer decât șoarecii nemedicamentați.

Medicamentul este deja testat pe oameni, pentru a vedea dacă ar avea același efect anti-îmbătrânire.

Creșterea speranței pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă i-a preocupat demult pe oamenii de știință, în istoria omenirii. Aceștia știu de ceva vreme că procesul de îmbătrânire poate fi încetinit. De exemplu, animalele de laborator trăiesc mai mult dacă li se reduce semnificativ cantitatea de alimente pe care o consumă.

O echipă internațională de la laboratorul de științe medicale MRC, Imperial College din Londra și facultatea de medicină Duke-NUS din Singapore au investigat o proteină numită interleukină-11.

Nivelurile acesteia cresc în corpul uman pe măsură ce îmbătrânim, și contribuie la niveluri mai ridicate de inflamație, iar cercetătorii spun că activează mai multe întrerupătoare biologice care controlează ritmul îmbătrânirii.

Cercetătorii au efectuat două experimente:

Primul a modificat genetic șoarecii astfel încât aceștia să fie incapabili să producă interleukină-11. În cel de-al doilea experiment, efectuat după ce șoarecii au împlinit vârsta de 75 de săptămâni (aproximativ echivalentul unei persoane de 55 de ani), cercetătorii le-au administrat animalelor în mod regulat un medicament pentru a elimina interleukina-11 din corpul lor

Rezultatele recentului studiu, publicate pe 17 iulie, în revista Nature, au arătat că durata de viață a șoarecilor a crescut cu 20-25%, în funcție de experiment și de sexul șoarecilor.

Șoarecii de laborator bătrâni mor adesea din cauza cancerului, totuși, șoarecii cărora le lipsea interleukina-11 au prezentat niveluri mult mai scăzute ale bolii.

Tratamentul a redus în mare măsură decesele cauzate de cancer la animale, precum și numeroasele boli cauzate de fibroză, inflamație cronică și metabolism deficitar, care sunt caracteristici ale îmbătrânirii. De asemenea, au fost observate foarte puține efecte secundare.

Mai multe AICI

Comenteaza