Cinci ani în plus de viață! Cum poți "bate" genetica când vine vorba de longevitate
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Mai 2024, 15:48
- Life
- Ascultă știrea
Concluzia unui studiu de amploare privind genetica umană este că un stil de viaţă sănătos poate prelungi durata de viaţă.
O predispoziţie genetică mai mare spre o moarte prematură, nu înseamnă o soartă pecetluită, dimpotrivă. Adoptând un stil de viaţă sănătos, chiar şi cei cu risc genetic crescut pot adăuga cel puţin 5 ani vieţii lor, arată, conform Mediafax, rezultatele unui nou studiu coordonat de Universitatea Zhejiang din Hangzhou, China, şi de Universitatea din Edinburgh.
Se estimează că 16% din speranţa de viaţă este legată de factori ereditari. În acelaşi timp, se ştie că modul de viaţă, cum ar fi consumul de alcool şi tutun, dieta şi activitatea fizică pot afecta durata de viaţă. Până în prezent, însă, nu se ştia dacă şi în ce măsură faptul de a avea obiceiuri sănătoase poate compensa rolul geneticii.
Un nou studiu, la care au participat peste 350.000 de persoane clasificate pe baza profilului genetic şi a stilului de viaţă, a încercat să răspundă la această întrebare.
Prima constatare a cercetătorilor este că impactul obiceiurilor asupra speranţei de viaţă este mai greu de suportat decât cel al geneticii: persoanele cu un stil de viaţă nesănătos aveau un risc de deces prematur cu 78% mai mare decât cele cu un stil de viaţă sănătos.
Pe de altă parte, s-a constatat că genetica are o pondere de doar 21%. Atunci când cei doi factori se combină, riscul de moarte prematură urcă vertiginos, ajungând chiar să se dubleze.
Lucrurile se schimbă, însă, dacă cei cu un profil genetic negativ decid să urmeze un stil de viaţă sănătos. În acest caz, riscul se reduce cu 54%, ceea ce, tradus în ani, echivalează cu 5,2 ani de viaţă câştigaţi.
Studiul confirmă faptul că „adoptarea unui stil de viaţă sănătos ar putea compensa în mod semnificativ riscul genetic al unei durate de viaţă mai scurte", scriu cercetătorii în BMJ Evidence-Based Medicine citaţi de ANSA.