Dieta care te ajută să slăbești și reduce semnificativ și riscul de cancer
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Mar 2025, 18:53
- Life
- Ascultă știrea

Un studiu recent arată că această dietă ajută la pierderea în mod sănătos în greutate şi combate obezitatea, un factor de risc important pentru cancer, diabet de tip 2 şi boli cardiovasculare.
Dieta mediteraneană, apreciată pentru beneficiile sale asupra sănătăţii, este asociată cu un risc semnificativ mai scăzut de cancer de prostată, cervical şi colorectal. De asemenea, un studiu recent publicat în JAMA Network Open arată că şi femeile care o adoptă pot avea o probabilitate cu 17% mai mică de a deceda din cauza oricărui tip de cancer. Această dietă ajuă, de asemenea, la pierderea în mod sănătos în greutate şi combate obezitatea, un factor de risc important pentru cancer, diabet de tip 2 şi boli cardiovasculare.
Un studiu amplu, ce a analizat datele medicale şi de alimentaţie a peste 450.000 de participanţi din studiul European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), a constatat că persoanele care au respectat cât mai strict dieta mediteraneană, au redus riscul de cancere asociate obezităţii cu aproximativ 6% comparativ cu cele care nu au urmat-o. Deşi procentul poate părea modest, impactul devine semnificativ când se aplică la nivelul populaţiei globale, scrie Mediafax.
Beneficiile dietei mediteraneene se extind dincolo de gestionarea greutăţii corporale, conform cercetărilor.
Inmaculada Aguilera-Buenosvinos, de la Universitatea Navarra din Spania, a descoperit o legătură între respectarea dietei mediteraneene şi un risc mai scăzut de cancer asociat obezităţii, indiferent de indicele de masă corporală (BMI) sau distribuţia grăsimii în organism. Se pare că există mecanisme de acţiune mai complexe decât se credea iniţial. Acestea includ reducerea inflamaţiei, îmbunătăţirea sănătăţii metabolice şi interacţiunile benefice ale alimentelor cu microbiomul intestinal.
Lindsey Wohlford, dietetician la MD Anderson Cancer Center Houston, subliniază rolul fibrelor din alimentele vegetale în crearea senzaţiei de saţietate şi sprijinirea unui microbiom sănătos, adăugând că "plantele sunt bogate în antioxidanţi şi fitonutrienţi care par să reducă inflamaţia din organism". Alimentele ultraprocesate, specifice dietei occidentale, conţin chimicale şi aditivi care pot provoca daune oxidative, un factor de favorizare a cancerului.
Dr. Neil Iyengar, oncolog la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, explică faptul că o dietă minimal procesată, bogată în fibre şi bazată pe plante, poate reduce sau chiar inversa aceste efecte negative, studiile indicând posibilitatea unei eficienţe sporite a terapiilor anticanceroase.
Pentru majoritatea persoanelor obişnuite cu o dietă procesată, tranziţia la o dietă bazată pe legume, fructe, fibre, poate părea o adevărată provocare. Însă paşii mici pot face o mare diferenţă, în aceste cazuri. În loc să ne concentrăm pe eliminarea alimentelor "interzise",
Lindsey Wohlford sugerează un focus atent pe includerea mai multor fructe şi legume în dieta noastră. Începem prin a adăuga fructe de pădure la micul dejun, o mână de nuci ca gustare sau o salată generoasă la prânz. La cină, umplem farfuria cu legume, cereale integrale şi alte leguminoase, iar ca desert, cea mai bună alegere rămâne un fruct proaspăt. Wohlford subliniază importanţa unei abordări sustenabile: "Scopul este sa avem o dietă sănătasă pe termen lung, nu o soluţie rapidă care ar aduce doar o schimbare temporară."
Abaterile ocazionale sau chiar pauzele de la dieta mediteraneană nu oferă beneficii la fel de semnificative ca o adoptare completă a acesteia. Adoptarea unui stil alimentar corect este un pas important în prevenirea bolilor şi promovarea unui stil de viaţă sanatos si echilibrat.