Miliardarii, gata să-și dea banii pentru a găsi secretul longevității. Cât de mult ar putea fi extinsă durata de viață a omului?

Miliardarii, gata să-și dea banii pentru a găsi secretul longevității. Cât de mult ar putea fi extinsă durata de viață a omului?

Milioane de dolari se îndreaptă către companii din întreaga lume care caută să prelungească durata de viață a oamenilor. 

De milenii, oamenii au încercat să-și mărească durata de viață cât mai mult posibil. Am încercat congelarea, postul alimentar și remediile pe bază de plante. 

Recent, miliardari precum Larry Page (co-fondatorul Google), Mark Zuckerberg și Jeff Bezos au investit sume importante în companii de biotehnologie precum Altos Labs, Juvenescence și Unity Biotechnology, care urmăresc căutarea longevității prin întinerirea celulelor și prevenirea bolilor.

Până în prezent, cea mai lungă perioadă de viață pentru o persoană, potrivit rapoartelor neoficiale a fost de 122 de ani, sau 118 ani, potrivit celor oficiale, dar specialiștii spun că am putea fi capabili să trăim mai mult de atât, scrie 360medical.ro.

Experții cred că este posibil ca oamenii să aibă o limită de viață de 150 de ani

Chiar dacă am trăi într-o bulă fără boli sau pericole, corpul nostru ar continua să sufere uzură în timp ce pompează sângele, digeră alimentele și îndeplinește toate funcțiile necesare supraviețuirii.

Cu cât îmbătrânim, cu atât ar fi nevoie de mai mult timp pentru ca organismul să își „revină” după această uzură, deoarece îmbătrânirea este încorporată în celulele și ADN-ul uman.

Asta înseamnă că țesuturile își pierd treptat capacitatea de a se vindeca singure, ceea ce poate duce la boli și disfuncții.

Un studiu sugerează că timpul de recuperare al corpului uman se dublează la fiecare 15 ani.

Astfel, o vânătaie care a avut nevoie de o săptămână pentru a se vindeca la vârsta de 40 de ani ar putea dura două săptămâni la 55 de ani.

În cele din urmă, corpul uman își pierde toată capacitatea de rezistență, astfel încât orice oase sau țesuturi care se rup rămân așa și nu se mai pot regenera.

Odată ce prea multe părți ale corpului funcționează defectuos, se produce decesul.

Cercetătorii nu sunt neapărat de acord asupra limitei maxime pentru momentul în care se întâmplă acest lucru. Unii au propus 115 ani, alții 130 de ani.

Unul dintre cele mai recente studii, care a analizat peste o jumătate de milion de persoane din Statele Unite și Marea Britanie, a sugerat că oamenii își pierd toată rezistența undeva între 120-150 de ani.

Marea întrebare devine: Ce s-ar întâmpla dacă am putea încetini această uzură sau, mai bine zis, dacă am putea să o prevenim cu totul?

Unii experți susțin că, datorită progreselor medicale, durata medie de viață a oamenilor nu are o limită naturală.

Dacă ar fi să aruncăm o privire asupra îmbătrânirii la nivel celular, asupra a ceea ce ne împiedică să trăim mai mult și asupra grupurilor de cercetători care caută să înțeleagă și, eventual, să inverseze procesul de îmbătrânire am vedea că:

Senescența celulară este unul dintre cele mai cercetate subiecte în privința îmbătrânirii umane

Senescența celulară este momentul în care o celulă încetează să se mai reproducă, dar nu moare.

Când se întâmplă acest lucru, unele celule senescente se transformă în celule zombi distructive, plutind prin corp și eliberând substanțe chimice inflamatorii care dăunează celulelor sănătoase, inclusiv celulelor stem, considerate „reparatorii” organismului uman, care ajută la înlocuirea țesuturilor deteriorate sau rupte.

Însă nu toate celulele senescente sunt rele.

Unele celule senescente secretă substanțe chimice care ajută la repararea rănilor, spune Paul Robbins, director asociat al Institutului pentru Biologia Îmbătrânirii și Metabolism și al echipei de descoperiri medicale privind biologia îmbătrânirii, din cadrul universității din Minnesota, Statele Unite.

Companii precum Life Biosciences și Unity Biotechnology dezvoltă în prezent medicamente numite senolitice pentru a viza și distruge doar celulele senescente „rele” din organism.

Oamenii de știință spun că, uele medicamente experimentale ar putea chiar să împiedice celulele să devină senescente.

Dar, până în prezent, nimeni nu și-a dat seama cum să prevină sau să elimine complet celulele senescente dăunătoare.

Până la vârsta de 60 de ani, organismul uman, în special sistemul imunitar, elimină mai greu celulele senescente dăunătoare, ceea ce poate duce la o acumulare care declanșează deteriorarea și defectarea țesuturilor, spune Robbins.

O cauză majoră a senescenței celulare este deteriorarea ADN-ului, ceea ce a contribuit la declanșarea unui alt domeniu de cercetare care a dus la acordarea unui premiu Nobel în 2009: telomerii.

Continuarea AICI

Comenteaza