Nutriționist din Cluj: Cum mâncăm sănătos în 2021 - 70% sănătate, 30% plăcere

Nutriționist din Cluj: Cum mâncăm sănătos în 2021 - 70% sănătate, 30% plăcere

Medicul Radu Ababi din Cluj-Napoca a vorbit despre modul în care trebuie abordat-o o dietă și ceea ce presupune un program corect de nutriție.

Absolvent al UMF Târgu Mureș, medicul în vârstă de 29 de ani se confruntă zilnic cu paciențe care își doresc să piardă kilograme cât mai repede. Radu Ababi a discutat pe larg despre problemele cu care se confruntă și despre modul în care românii înțeleg conceptul de dietă.

”Pe net există foarte multă informaţie care trebuie filtrată, iar oamenii, din păcate, nu au cunoştinţele necesare pentru a face asta. E plin de diete care promit mult, dar majoritatea nu sunt echilibrate, nu oferă micro şi macronutrienţi, nu oferă tot ce are nevoie corpul nostru. Iei dieta de pe net, slăbeşti prin înfometare, dar nu e OK.

Corpul nostru nu funcţionează doar cu supă de varză, carne sau sucuri, pentru că pe termen lung e dezechilibrat. Mirajul acela cu slăbire de 8 kilograme slăbire în câteva săptămâni, când de fapt pui înapoi totul sau chiar mai mult, e doar un miraj. Ideea este să nu modifici stilul de viaţă al pacientului, ci să vii în completare, să structurezi alimentaţia, să-l ajuţi să-şi cunoască organismul. Trebuie alimentaţie diversificată.

Lumea implementeză orice pentru că vede la TV, poate o vedetă recomandă sau pur şi simplu vrea să iasă din monotonie, dar oamenii tot revin la meniul tradiţional. Dacă ai crescut cu măr, pară, nucă, n-o să mănânci dintr-o dată doar mango, fructul pasiunii sau kiwi. Nu o poţi face pe termen lung, mai ales ca dietă, decât dacă forţezi.

Nu trebuie să se sperie nimeni de nutriţionist şi un program personalizat, aşa cum am şi eu, nu trebuie să creadă că nu va mai fi voie cu pâine, paste, grătare dacă vor sau alte alimente favorite. Nu aşa se gândeşte o dietă profesionistă, ci ca o mică schimbare în comportament, pentru că după 30 de ani de carne cu cartofi pai nu vei trece cu succes la cartofi mov sau gastronomie moleculară.

Menţinerea este foarte importantă, poate cea mai importantă. Aş defini-o ca pe o dobândire/redobândire a echilibrului alimentar, o învăţare/reînvăţare a noastră de a ne hrăni sănătos şi echilibrat. Balanţa ar trebui să fie de 70% mâncare sănătoasă şi 30% mâncare de plăcere, pentru că, recunoaştem sau nu, mâncarea este o plăcere. Am cel puţin 20 de cazuri care sunt pe menţinere de minimum doi ani, sunt între primii mei pacienţi şi am dorit să ţin legătura cu ei. Un caz este al unei doamne care avea 110 kilograme când a venit, a atins după program 75 de kilograme, am revăzut-o şi parcă nu era chiar bine.

Am chemat-o fără plată, doar să mai îndreptăm, să mai corectăm ceva, iar acum se menţine la 77 kilograme. Mai am o pacientă, de aproape 60 de ani, care vine tot la două săptămâni din noiembrie 2017. Un caz preluat din întâmplare, am mers să mă tund, iar frizerul mi-a povestit de mama sa cu probleme de obezitate. A slăbit de la 90 de kilograme la 62 de kilograme şi încă vine să ne vedem. Apreciez la dânsa şi la toţi pacienţii disciplina şi faptul că înţeleg că e o schimbare pe viaţă, nu pentru câteva luni, dacă vrei rezultate.

N-a ratat nicio întâlnire. Şi trebuie să spun că, orice nutriţionist, eu sau alt coleg, oricât de bun ar fi, fără sprijinul şi ambiţia pacienţilor nu va avea niciun rezultat. De-asta contează enorm să îi faci să fie sinceri şi să spună orice se întâmplă în programul lor, nimeni nu este absurd să nu înţeleagă excepţiile la consumul de alimente sau alcool, când se întâmplă. Şi eu sunt om, înţeleg orice, doar să ştiu, pentru a corecta, pentru a găsi împreună soluţii”, a spus Radu Ababi pentru news.ro.

loading...
Comenteaza