Oamenii de știință au aflat secretul centenarilor. Cum reușesc unele persoane să trăiască peste 100 de ani

Oamenii de știință au aflat secretul centenarilor. Cum reușesc unele persoane să trăiască peste 100 de ani

Descoperirile făcute recent de oamenii de știință oferă o bază de înțelegere mai bună a mecanismelor care se pare că conduc la longevitatea excepțională a persoanelor care trec de pragul de 100 de ani de viață.

Centenarii se  pot mândri cu un sistem imunitar unic ce rămâne funcțional la bătrânețe, ajutându-i să obțină o longevitate excepțională.

Această populație rară de indivizi care ating suta de ani sau mai mult au o compoziție distinctă de celule imunitare care le oferă sisteme imunitare înalt funcționale, au conform cercetătorilor de la Școala de Medicină a Universității din Boston, scrie Independent.

Una dintre caracteristicile definitorii ale îmbătrânirii este o scădere a bunei funcționări a sistemului imunitar

Asta au arătat studiile, conform unei cercetări recent publicate în jurnalul EBioMedicine în care cercetătorii au efectuat secvențierea unei singure celule pentru a evalua moleculele din celulele mononucleare din sângele periferic (PBMC) – o categorie largă de celule imunitare care circulă în sânge – luate de la șapte subiecți centenari.

Celulele imune se află în spatele mecanismelor importante de recuperare după boală, promovând longevitatea

Participanții la experiment au făcut parte din New England Centenarian Study, unul dintre cele mai mari studii asupra indivizilor din America de Nord care au trăit mai mult de un secol.

S-au folosit tehnici de calcul avansate pentru a analiza modul în care proporția diferitelor tipuri de celule și activitățile lor interne se modifică odată cu vârsta iar specialiștii au identificat compoziția specifică tipului de celule și modificările funcției care sunt unice pentru centenari, reflectând răspunsul imun normal cu vârsta.

„Am adunat și analizat ceea ce este, după cunoștințele noastre, cel mai mare set de date cu o singură celulă de subiecți centenari, ceea ce ne-a permis să definim caracteristicile unice ale acestei populații care sprijină identificarea factorilor moleculari și ai stilului de viață care contribuie la longevitatea lor”, a explicat autorul principal al studiului, Stefano Monti.

„Datele noastre susțin ipoteza că centenarii au factori de protecție care îi permit să se recupereze după boală și să ajungă la vârste extreme”, a spus Tanya Karagiannis, co-autor al studiului, conform publicației citate.

Pe măsură ce oamenii sunt expuși la infecții și se recuperează de-a lungul vieții, sistemul lor imunitar învață să se adapteze

Din păcate, această extraordinară capacitate scade, de obicei odată, cu vârsta: „Profilurile imunitare pe care le-am observat la centenarii confirmă o istorie lungă de expunere la infecții și capacitatea de a se recupera după ele și oferă sprijin ipotezei că centenarii sunt îmbogățiți cu factori de protecție care le măresc capacitatea de a se recupera după infecții”, a completat Paola Sebastiani.

Descoperirile oferă o bază de înțelegere mai bună a mecanismelor care conduc rezistența imunitară odată cu vârsta – un factor care contribuie probabil la longevitatea extremă.

„Centenarii și longevitatea lor excepțională oferă un „plan” pentru modul în care am putea trăi vieți mai productive și sănătoase. Sperăm să continuăm să învățăm tot ce putem despre rezistența împotriva bolilor și extinderea duratei de sănătate”, a mai spus autorul principal al studiului, George J Murphy.

Comenteaza