Planta-antidepresiv natural care te scapă de stres, indispoziţie şi multe alte boli. E cunoscută încă din antichitate pentru beneficiile sale

Planta-antidepresiv natural care te scapă de stres, indispoziţie şi multe alte boli. E cunoscută încă din antichitate pentru beneficiile sale
| Foto: Shutterstock/13Smile

Folosită din cele mai vechi timpuri ca şi antidepresiv natural, datorită compuşilor săi, planta este şi astăzi una dintre cele mai apreciate remedii naturiste.

Cei peste 15 compusi, printre care acidul valerianic, saponinele, colina, rutina, galactoza, hiperina, hipericina, uleiul volatil, fac ca Sunătoarea să fie considerată un remediu eficient în cazul mai multor afecţiuni.

Astfel, în cazul afecţiunilor sistemului nervos, preparate pe bază de Sunatoare, fie infuzie, fie tinctură sunt eficiente datorită efectului produs de hiperforină, o substanţa antidepresivă şi antinevralgică, prezentă în compoziţia plantei. Cura cu infuzie poate fi folosită cu succes de persoanele cu stări depresive, Sunătoarea crescând cantitatea de serotonină, substanţa care asigură buna dispoziţie în organism, şi scăzând nivelul de cortizol, hormonul stresului. Tinctura de Sunătoare poate fi folosită în combaterea asteniei, depresiei şi insomniei.

În afecţiunile sistemului digestiv efectele antiseptice, antiinflamatoare şi astringente ale curei de sunătoare, sub formă de tinctură sau infuzie, dau rezultate în cazul afectiunilor tractului digestiv, ca hepatita cronică şi acută, ciroza sau în dischineziile biliare. Ceaiurile şi infuzia de Sunatoare pot fi de folos şi în tratarea gastritelor hiperacide, a ulcerului gastric şi duodenal, dar şi în cazul crampelor stomacale sau în lipsa poftei de mâncare. 

De asemenea, consumul a o jumătate de cană de ceai de Sunătoare de trei ori pe zi, timp de o lună s-a dovedit eficient în afecţiunile cardiovasculare ca insuficienţa cardiacă şi circulatorie sau în caz de hipertensiune arterială.

Afecţiunile pulmonare ca astmul bronşic, bronşitele acute, tusea sau răcelile puternice pot fi tratate cu o cură de infuzie de Sunătoare.

Proprietăţile antiseptice, astringente, antiinflamatoare şi cicatrizante ale compuşilor care se găsesc în plantă, o recomandă şi în tratarea rănilor deschise, purulente, a plăgilor provocate de tăieturi.

De asemenea, eczemele, furunculele, acneea sau înţepăturile de insecte pot fi tratate cu ajutorul infuziei sau a uleiului de Sunătoare. 

 

Ceaiurile din Sunătoare nu sunt recomandate copiilor sub 6 ani.

Comenteaza