Semnificaţia secretă a pantofului de sticlă din basmul Cenuşăreasa

Semnificaţia secretă a pantofului de sticlă din basmul Cenuşăreasa

Semnificaţia pantofului de sticlă din basmul „Cenușăreasa” nu una inocentă, spun cercetătorii moderni care au studiat şi povestea, şi viaţa autorului.

 

"Pantoful de sticlă este o «înţepătură» inteligentă. Este un simbol literar pentru economia Franţei şi o trimitere la stilul exravagant al regelui Ludovic al XIV-lea şi a modei fanteziste, în special când vine vorba de pantofi. Nimeni nu ar putea să meargă, ori să danseze în pantofi de sticlă", a declarat Genevieve Warwick, profesoară de istoria artei la Universitatea din Edinburgh, pentru The Guardian.

Cercetătoarea a publicat o carte care analizează atât basmul, cât şi viaţa autorului Cenuşăresei, Charles Perrault. Originile basmului sunt foarte vechi. Cea mai timpurie variantă cunoscută apare în Egiptul antic. Aici, o fată asuprită îşi pierde pantoful, care este luat de un vultur şi dus la curtea faraonului.

Acesta porunceşte ca toate tinerele din regat să îl probeze, iar apoi o ia de soţie pe eroină, singura pe piciorul căreia se potrivea pantoful.

Însă varianta modernă şi cea mai cunoscută a fost cea culeasă şi adaptată de scriitorul francez Charles Perrault, în 1697. Acesta adaugă detaliul pantofului de sticlă, iar acest lucru nu este întâmplător, crede Genevieve Warwick.

Asta pentru că, înainte de a se afirma ca scriitor de basme, Perrault a fost şi omul însărcinat de regele Ludovic al XIV-lea să decoreze faimoasa sală a oglinzilor din Palatul Versailles. "El a conceput sala oglinzilor. A fost şi administratorul sticlăriei regale", spune cercetătoarea, potrivit digi24.ro.

Comenteaza