Tradiții clujene: Miercurea, în lumea satului - o zi bună și curată

Tradiții clujene: Miercurea, în lumea satului - o zi bună și curată
| Foto: La fân - Răchițele, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

În lumea satului se știa despre ziua de miercuri că este o zi bună și curată. Întotdeauna se ținea post și se făceau rugăciuni.

În satul tradițional, timpul era împărțit în pozitiv și negativ, în zile bune și-n zile rele. Așadar, de aici vin și consecințele: pagubă, boală, moarte sau nenoroc, fericire, sănătate sau belșug. Fiecare zi a săptămânii este bine definită, atribuindu-se calitatea de zi bună sau zi rea. Astfel, oamenii satului știau când e bine sau nu să începi un lucru sau altul.

Ziua de miercuri, spre exemplu, se credea că e o zi bună și curată. Întotdeauna se ținea post și se făceau rugăciuni. Existau și anumite interdicții. Femeile știau că nu e bine să faci leșie miercurea și nici să fierbi cămăși. Totodată, dacă pui cloșcă miercurea, se spunea că „va scoate numa’ cocoși, fără nici o puică”.

Potrivit reprezentanților Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj, în această zi nu era bine ca feciorii să meargă în pețit. Pentru acest lucru, ziua de duminică era cea mai potrivită.

Comenteaza