Dragoș Damian: 500 de miliarde de Euro – banii de pe masă pentru reconstrucția Ucrainei. România trebuie să se ceară la masă

Dragoș Damian: 500 de miliarde de Euro – banii de pe masă pentru reconstrucția Ucrainei. România trebuie să se ceară la masă

Lăsați poveștile cu garanțiile de securitate. Miza discuțiilor de pace de la Riad și Paris este reconstrucția Ucrainei, estimată la circa 500 miliarde de Euro. Și greu de crezut că este cineva atât de naiv încât nu înțelege ce oportunități apar în următorii 5 ani, timp în care se va forma o nouă ordine mondială.  

Nu cred ca exista cineva care nu înțelege că România este așezată în cel mai perfect loc cu putință.

Cea mai mare reconstrucție cunoscuta vreodată în istorie, mult mai mare decât Planul George Marshall de reconstrucție al Europei după Al Doilea Război Mondial, va începe probabil în mai puțin de un an.

Planul Marshall a costat, pe o perioada de 3 ani, circa 12 miliarde de dolari, echivalentul de astăzi a circa 150 miliarde de Euro. Pentru implementarea Planului George Marshall a fost creată în 1948 celebra OECD, unde aspiră și România să devina membră. De dragul istoriei, să menționam că răspunsul la plan al Rusiei (URSS atunci) a fost înființarea CAER-ul, care astăzi nu mai există.

Reconstrucția Ucrainei este estimata, foarte orientativ, la 500 miliarde de Euro.

Războiul s-a terminat, începe reconstrucția.

Suntem pregătiți pentru planul de reconstrucție al Ucrainei? Nu. Pentru că fabricile, uzinele și combinatele din România sunt necompetitive în bătălia comercială, în special pe zona de energie.

Dezbaterile de dimineața până seara ne spun că suntem în mare pericol, avem cea mai mare graniță cu Ucraina dintre țările din UE și, foarte probabil, vom avea în curând și graniță directă cu Rusia. În loc să vedem oportunitatea din reconstrucția Ucrainei, noi vedem pericole.

Păi singurul pericol al nostru este că nu mai avem fabrici, uzine și combinate de materiale de construcții, de chimie, de metalurgie, de siderurgie, de construcții de mașini grele, etc., care ar putea să contribuie la refacerea Ucrainei. Și ne-ar aduce o groaza de bani.

Cei care ne conduc trebuie sa se trezească la realitate, să creeze o cultură industrială, să treacă la producția de energie ieftină, să sprijine combinatele de materiale de construcții, de chimie, de metalurgie, de siderurgie, de construcții de mașini grele.

La reconstrucția din Irak, care a costat undeva la 100 de miliarde de Euro, România nu a fost invitată la masa, deși a participat la efortul de război și avea de recuperat creanțe de dinainte de 1989.

Este timpul sa fim invitați la masă. Daca nu suntem invitați, să cerem să fim invitați.

Dragoș Damian este CEO al Terapia Cluj și director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Comenteaza