Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Marcel Ciolacu, lasă-i pe toţi să se certe şi du-te... Viktor Orban se va duce

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Marcel Ciolacu, lasă-i pe toţi să se certe şi du-te... Viktor Orban se va duce

Marcel Ciolacu, lasă-i pe toţi să se certe şi du-te săptamâna viitoare la Bagsværd, la Novo Nordisk. Roagă-i să transfere tehnologie în Romania pentru a produce Wegovy. 

În timp ce 19 milioane de profesori în economie caută soluţii pentru a fenta plata taxelor, impozitelor şi contribuţiilor a trecut neobservată informaţia ca medicamentul Wegovy reduce cu pana la 20% riscul de moarte cardiovasculară, infarct miocardic non-fatal şi accident vascular cerebral non-fatal. Anunţul apărut după publicarea rezultatelor studiului SELECT, care a înrolat peste 17.600 de adulţi din 41 de ţări, a propulsat capitalizarea de piaţă a producătorului danez până la un nivel record de peste 410 miliarde de dolari, mult peste PIB-ul României, Novo Nordisk candidând astfel la poziţia de cea mai valoroasă companie europeană, apropiindu-se “periculos” de mult de rivalul un pic mai valoros LVMH.

Să explicăm mediului de afaceri, fără a intra în detalii medicale, că vorbim de cea mai nouă clasă terapeutică de agenţi pentru terapia obezităţii, care cuprinde cinci medicamente deja comercializate şi alţi vreo zece compuşi aflaţi în diverse faze de dezvoltare clinică. O clasă care poate fi speranţa omenirii scufundată într-o pandemie de obezitate şi care, iată, demonstrează şi beneficii în prevenţia bolilor cardiovasculare. Sunt estimări care arată că vânzările acestei clase noi de medicamente pot depăşi 25 miliarde de dolari după 2030, singurul impediment fiind capacităţile reduse de producţie şi lanţurile de aprovizionare foarte complicate.

Sigur că prietenii mei din industrie vor zâmbi îngăduitor şi vor întreba de ce ar investi în România cea mai valoroasă companie europeană? Sau, la modul general, orice mare companie farmaceutică? De ce ar fi interesată industria de o ţară care a avut politici publice de respingere a sectorului prin gafe în aprobarea preţurilor, fiscalitate nerezonabilă aplicată cifrei de afaceri, acces întârziat până la 900 de zile pentru medicamente noi, atitudini anti-generice şi anti-biosimilare? În care timp de ani de zile angajaţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu atribuţii în domeniul medicamentului nu au călcat într-o fabrică de medicamente? De ce ar fi interesată industria de o ţară în care Agenţia Naţională a Medicamentului, care putea aduce venituri de zeci de milioane de lei, a fost considerată entitate periferică? O ţară care fiind la coada tuturor clasamentelor de sănătate europene pierde anual zeci de mii de cetăţeni care mor inclusiv pentru că nu au acces în timp la medicamente?

Ramane ca Marcel Ciolacu să răspundă la toate aceste întrebări. Şi răspunsurile pot fi date în vizita de la Bagsværd pentru a convinge pe Novo Nordisk că are toate motivele să produca Wegovy în România. Marcel Ciolacu se poate duce şi la Indianapolis, la Paris, la Cambridge, la Ingelheim, la Seoul, în toate oraşele unde sunt sedii ale companiilor farmaceutice care investesc în medicamente împotriva obezităţii. Ţările care vor investi în unităţi de productie pentru acest tip de medicamente vor avea enorm de câştigat. 

Un lucru este sigur, dacă nu se duce Marcel Ciolacu se va duce, dacă n-a facut-o deja, Viktor Orban. Vecinii noştri au investit strategic în industria farmaceutică atrăgând 23 de investiţii majore, au exporturi însumate de 3,2 miliarde Euro şi ţin 30 de mii de specialişti ocupaţi în acest domeniu.

Ar mai rămâne de clarificat un aspect, cu siguranţă legat de tema: cum se poate ca o ţară cu o populaţie de trei ori mai mică decât a României şi un teritoriu de sase ori mai mic decât al nostru să devină un jucător internaţional emblematic în domeniul R&D? Răspunsul este relativ simplu, toată suflarea ţării a plătit până la ultima coroană taxe, impozite şi contribuţii care au fost investite într-un proiect care a reuşit, “Danemarca Educată”.

Opinie publicată în zf.ro. 

Comenteaza