Dragoş Damian, Terapia Cluj: „O provocare pentru Familia Pavăl: Dragoş, Adrian şi Karina, investiţi 10 de milioane de euro într-un start-up de biotehnologie medicală. Schimbaţi România”

Dragoş Damian, Terapia Cluj: „O provocare pentru Familia Pavăl: Dragoş, Adrian şi Karina, investiţi 10 de milioane de euro într-un start-up de biotehnologie medicală. Schimbaţi România”

Familia Pavăl a prins gust pentru domeniul farmaceutic, nici o mirare, pandemia a adus industria știintelor vieții încă o dată în prim plan. Energia, mâncarea, sănătatea și mai nou, apărarea, sunt domenii în care dacă investești, nu dai greș.

În toate aceste domenii este important să ai un lanț de distribuție integrat, fie că este din fermă în farfurie sau din fabrică în farmacie. Așadar, sunt importanți muncitorii din fabrici, agenții din distribuție și vânzătorii din fața clientului.

Dar eroii invizibili se află un pic mai în amonte, sunt cei cărora le vin ideile despre cum se poate izola un segment genomic deteriorat, despre cum poate fi desfăcut cu ajutorul enzimelor peretele unei celule tumorale și despre cum un lanț recombinant poate genera o cascadă imunitară de apărare. Aici începe totul.

Învingătorii pandemiei și mai mult ca sigur învingătorii, în curând, ai altor boli, sunt companii tinere. Novavax este o creație din 1987, Curevac a fost înființată în 2000, BioNTech a pus bazele în 2008 iar Moderna este cea mai nouă, a fost încorporată în 2010. În mai puțin de 25 de ani s-au înființat în lume peste 150 de laboratoare de biotehnologie medicală care au făcut descoperiri uimitoare, contribuind la comprimarea procesului de dezvoltare de medicamente și aplicații medicale de la ani de zile la luni. Nici una dintre aceste companii de biotehnologie medicală nu sunt giganți care produc industrial și au rețele de distribuție, să nu ii confundăm cu marile companii farmaceutice, care au și ele propriile laboratoare de cercetare. Iar asta le conferă agilitate și rapiditate.

Start-up-urile si unicornii din biotehnologia medicală au în spatele lor genii de management care au văzut în acest domeniu viitorul si au știut să-l vândă. Genii de IT care utilizează internetul lucrurilor, învătarea automată și extragerea, prelucrarea și analiza datelor pentru a scurta durata proceselor. Am lăsat la sfârsit, genii de cercetatori plini de idei care inventează soluții pentru tot mai multe boli.

O să spuneți că specialiști în management găsim, IT-iști români sunt în topul mondial, dar de unde luăm cercetatorii geniali? Sunt peste tot, dar mulți dintre ei pleacă din țară pentru ca niște genii nu se pot adapta sistemului de relații și pile de la noi. Alții, din păcate, sunt sclavii pe plantatțe care scriu lucrările oligarhilor care controleaza mediul academic. Și, în ultimă instanță, pot fi importați cercetători care au experiență in biotehnologie medicală, țări precum Turcia, India și Coreea de Sud, ca sa luam exemple non-EU, sunt pline de astfel de experți.

Dragoș, Adrian și Karina Pavăl, nu știu dacaă acest comentariu care face lucrurile să pară simple va poate deschide apetitul pentru un domeniu care nu mai este de mult science-fiction. O investiție privată de 10 milioane de Euro într-un start-up de biotehnologie medicală, de exemplu imunologie, nu este un pariu riscant, este un game-changer pentru afacerile voastre, pentru câteva zeci de cercetători români și pentru pacienții care, într-o zi, vor fi vindecați cu o aplicație descoperită și dezvoltată în laboratorul vostru.

 

Comenteaza