Dragoş Damian, Terapia Cluj: Spania a câştigat o investiţie de 520 milioane de Euro şi România a pierdut o investiţie de 520 de milioane de Euro

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Spania a câştigat o investiţie de 520 milioane de Euro şi România a pierdut o investiţie de 520 de milioane de Euro

Nu știu dacă România a fost în cărți pentru investiție gigantică anunțată de Moderna, însă mă mint frumos că da.

 

De aproape 2 ani le cer prin intermediul ZF Președintelui Klaus Iohannis și Primilor Miniștrii care s-au alternat să dea o fugă la Moderna - dar și la celealte companii de biotehnologie care s-au lansat odată cu pandemia - pentru a le propune Romania ca și> un hub pentru UE și restul zonei geografice și, ca să demonstreze interesul, să aloce 20 milioane Euro din PNRR ca să exploateze oportunitatea apăruta și să lanseze România ca și partener în zona strategică a medicamentelor. Le-am cerut de asemenea să introducă Institutul Cantacuzino în acest circuit, pentru că are cât de cât structura și know-how-ul necesar.

Romania nu știe decât să importe, nefiind capabilă să impună nici un sistem de offset pentru a aduce investitii în țară sau alternative, să bată în mod activ la ușa unor investitori care sunt evident strategici, absenți din Europa, cărora să li se prezinte> avantajele pe care le poate oferi o investiție în țara noastră.

Asta înseamnă de fapt să gândești doar de pe o zi pe alta fără să ai politici economice strategice și să nu ai consultanții economici care să-ți spună ce ai de făcut ca să gândești pe un orizont de 10-15 ani. Energie, mâncare, medicamente, apărare, trebuie> să devenim cât mai independenți industrial în aceste domenii.

Indiferent cât de dificil este prezentul, gândul trebuie să fie la viitor.

Comenteaza