Dragoş Damian, Terapia Cluj: Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!

Marcel Ciolacu și PSD lansează o strategie națională de tranziție spre o economie bazată pe producția industrială – fabrici și uzine - asta înseamnând o schimbare de 180 de grade față de direcția greșită și nesustenabilă în care ne aflăm în prezent, de economie bazată pe consum din import.

Producția industrială în formele ei – industria extractivă, manufactură sub contract (in lohn), industria de asamblare, industria de prelucrare etc. – este o sursă sigură pentru progres și creștere economică. Marile puteri economice ale lumii sunt mari puteri economice tocmai pentru că au fabrici și uzine din care pot să exporte în toată lumea.

Însă trecerea de la economie de consum la economie de producție nu este așa ușoară. Nu banii lipsesc, nu este vorba doar de a da ajutor de stat, facilități financiare sau de a promova o politica de tip „cumpără românește”, cum își propun Marcel Ciolacu și PSD. Aici este vorba de a reconstrui o întreagă cultură a muncii în producția industrială, care a dispărut odată cu închiderea nedreaptă a mii de fabrici și cu dispariția învățământului de resort.

Să luăm doar un exemplu. Industria chimică, la sfârșitul lui 1990: 72 de combinate (nu mai ineficiente decât cele din alte țări din Europa de Est, care s-au salvat și internaționalizat în marea majoritate), un sistem performant de învățământ (12 școli profesionale, 23 licee, 17 facultăți și 10 institute de cercetare), iar sectorul aducea circa 35 miliarde Euro, aproape 20% din producția industrială de atunci. Industria chimică, la sfârșitul lui 2022: dacă a mai rămas un sfert din capacitatile de productie și din cele din învățământ, iar domeniul aduce la buget venituri de doar 3 miliarde Euro și aproape jumătate din deficitul balanței comerciale a României. Am dat jos supercombinatele de la Pitești, Râmnicu Vâlcea, Făgăraș, Copșa Mică, Târnăveni, Săvinești, Lugoj și multe, multe altele, fără a construi nimic în loc.

Marile corporații internationale stau pe munți de cash, nu au nevoie de bani pentru a decide unde să investească. Au nevoie ca țara pe care o aleg pentru o fabrică nouă să garanteze că mediul de afaceri este predictibil și, mai ales în criza de resursă umană din Europa de Est, că sistemul de învățământ să producă ingineri și operatori pentru activități industriale. Astfel încât Marcel Ciolacu și PSD trebuie să investească în școli profesionale, învățământ dual, facultăți de inginerie, parteneriate între producătorii industriali și facultăți, totul pentru a crea o nouă generație de ingineri specialiști în echipamente industriale și operatori specializați în mașinile de producție care sunt din ce în ce mai tehnologizate. Astăzi fabricile și uzinele din România, câte au rămas sau câte se mai construiesc, își fură inginerii și operatorii pentru că sistemul de învățământ produce prea puțini sau deloc absolvenți specializați în producția industrială. O fabrică nou deschisă poate duce la închiderea uneia existente din cauza lipsei de angajați calificați în producția industrială.

România Educată de după 2024 trebuie să fie aliniată la obiectivul de guvernare de a construi o economie bazată pe producția industrială și de a forma și reține în țară ingineri și operatori specializați în producția industrială.

Am mai spus-o, Președintele și Primul Ministru trebuie să aibă în fișa postului obligația de a bate la ușa marilor corporații industriale și a le invita să investească în România.

Comenteaza