INTERVIU ELECTORAL: “Imediat după alegeri trebuie sa începem procesul de reformare administrativă"

INTERVIU ELECTORAL: “Imediat după alegeri trebuie sa începem procesul de reformare administrativă
Cristian-Gabriel Hriţuc, conjsilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale de la Cotroceni, a acordat un interviu cotidianului nostru.

Este un avantaj sau o eroare că PDL participă la aceste alegeri într-o alianţă, cu sigla ARD, o alianţă constituită cu doar trei luni înainte de alegeri?

Faptul că PDL participă acum într-o alianţă este un lucru foarte bun. În România era nevoie de o alianţă a forţelor de dreapta, sunt mulţi români care nu se simt reprezentaţi de stânga, de USL, pentru toţi aceşti oameni era nevoie de o singura forţă care să reprezinte valorile de dreapta. În niciun caz nu era nimimic benefic să ai mai multe partide, mai mari sau mai mici, care să lupte pe acelaşi segment de electorat. Dacă vreţi şi din punct de vedere strategic, PDL a luat cea mai bună decizie de a aduna în jurul său PNŢ-CD şi Forţa Civică, pentru a nu rămâne un partid izolat. Să nu uităm, USL este o alianţă care are în componenţa sa 4 partide: PSD, PNL, PC, UNPR.

Nu a fost o eroare constituirea alianţei, mai degrabă a fost o eroare cum s-a comunicat despre această alianţă, despre scopurile şi obiectivele sale. Dacă se acţiona în forţă, cu mijloace tactice mai agresive, nu se ajungea la situaţia de azi în care notorietatea ARD să fie scăzută.

Credeţi că ar fi posibilă o refacere a alianţei PDL-PNL după alegeri? Sau ar fi posibilă din nou o colaborare la guvernare cu PSD?

E prea devreme să discutăm despre alianţe. Trebuie să aşteptăm rezultatele din 9 decembrie. Ce pot însă să vă spun e următorul lucru: Cuplul toxic Ponta-Antonescu, a ajuns să nu mai ţină cont de dorinţa partidelor pe care le conduc. Amândoi sunt strânşi legaţi unul de celălalt prin prisma obiectivelor personale pe care le au. Ponta fără Crin, nu poate fi premier, Crin fără Ponta nu poate fi preşedinte. Acum cele două partide nu pot face nimic, sunt dependente de cei doi, după 9 decembrie situaţia se va schimba. Obiectivele personale ale celor doi nu coincid cu obiectivele partidelor. PSD va dori să aibă preşedinte în 2014. PSD nu va accepta să meargă pe mâna lui Crin care s-a prăbuşit în sondaje, după această vară.
Mizez pe faptul că USL se va rupe după alegeri. ARD va fi în poziţia în care va putea negocia, pe baza programelor de guvernare, cu oricare dintre partidele politice, sau va putea la fel de bine să rămână în opoziţie.

Cine ar fi cel mai potrivit premier după 9 decembrie 2012?

Cred că sunt destule personalităţi, în toate partidele politice, care să aibe calităţile necesare pentru postul de premier. Ştiu cum ar trebui să arate un premier, trebuie să fie un om, care să pună mai presus de interesul lui, interesul ţării, care să nu se răstească tot timpul la liderii europeni şi care să ştie că un premier, indiferent de situaţiile în care este pus, întotdeauna, spune adevărul. Nu îmi cereţi să vă zic acum un nume..., dar cred că ştiu pe cineva care sigur nu se califică pentru acest post.

Ce rol, credeţi, că ar mai putea juca Emil Boc în PDL şi în politică, în general?

Nu ştiu ce îşi mai doreşte Domnul Boc de la politică. Acum este primarul oraşului Cluj, unul dintre oraşele care s-au dezvoltat cel mai mult în ultimii 10 ani. Ştiu că domnul Boc, pentru mulţi reprezintă acel om care şi-a sacrificat totul pentru ca România să nu ajungă în situaţia Greciei, Spaniei, Italiei. Mai ştiu un lucru, că domnul Boc a plecat din fruntea PDL şi a guvernului, cu imaginea unui om cinstit şi onest. Concluzionând, putem spune că are câteva atribute extrem de importante, cinstit, corect, capabil de sacrificiu... în concluzie... este un Om de stat. Cred că toate aceste calităţi, îi vor permite, dacă dânsul va vrea, să revină în politică.

Ce măsuri urgente ar trebui luate imediat după ce noul Guvern, rezultat din alegeri, se instalează la Palatul Victoria?

Cred că imediat după alegeri trebuie sa începem procesul de reformare administrativă. Nu poţi să administrezi un stat să îl dezvolti în anii 2000, cu un concept organizatoric al anilor ‘50. Nu poţi să ai un stat capitalist organizat după model comunist.

Sunteţi fostul preşedinte al organizaţiei de tineret a PDL. Cum apreciaţi prestaţia tinerilor din politica românească, în special, din ultimii ani?

Cred că schimbarea clasei politice se va produce cu ajutorul tinerilor, la un moment dat am spus că celebra Albă ca Zăpada este OT PDL, şi acum cred că tinerii de azi vor schimba România. Nu contează neapărat că sunt tineri ai ARD-ului sau sunt tineri din alte partide, la un moment dat se va produce declicul. Din păcate mulţi tineri au dat şi chix, au luat de la seniori numai lucrurile proaste, cred însă că aici cauza principală o reprezintă modul în care sunt gândite organizaţiile de tineret. Poate ar fi momentul să se schimbe şi aici lucrurile, şi anume OT să fie independentă. Să aibă capacitate deplină de exerciţiul, să formeze tineri să formeze oameni politici, în concordanţă cu valorile pe care le împărtăşesc şi la momentul potrivit acei tineri să fie aruncaţi în luptă în organizaţiile de seniori. Se poate gândi un sistem astfel încât cota de reprezentare de 30%, care există în statutele partidelor, să le fie puse la dispoziţie organizaţiilor de tineret, organizaţii care să îşi desemneze singure reprezentanţii. Acum tinerii depind de seniori, dacă îmi plac ochii lui X, îl pun pe listă, dacă nu, nu. Şi uite aşa OT poate să facă ea şi să desfacă, la momentul când trebuie să îşi promoveze oamenii se loveşte de seniorul care îşi apără scaunul. De aici apar şi erorile în promovări, de aici apar şi nepotismele sau mai rău, vezi cazul Dragnea şi celebra secretară.

 

Comenteaza