Deşi încă nu e clar dacă premierul a afirmat sau nu că o va propune pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al DNA, se pare că reacţia nervoasă a liberalilor, care au convocat de urgenţă o şedinţă a Biroului Central, l-a făcut pe Ponta să dea înapoi, să renunţe inclusiv la interimatul în fruntea Justiţiei şi să ceară un nou ministru liberal.
Potrivit unor surse din preajma vârfului deciziei în PNL, liberalii erau decişi să rupă USL dacă Victor Ponta ar fi propus-o oficial pe Kovesi pentru şefia DNA. Faptul că, ieşit de la CSM, Ponta a declarat că renunţă să mai facă vreo nominalizare pentru conducerea Parchetului General şi a DNA, pasând răspunderea viitorului ministru liberal şi cerând reluarea procedurii concursului de dosare, a calmat pe moment lucrurile, iar liberalii se reunesc astăzi pentru a stabili numele ministrului.
Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, este de părere că Ponta a făcut „o evaluare corectă", dar subliniază rolul PNL care nu poate fi ignorat în acest subiect. „În primul rând, eu nu l-am auzit niciodată pe Victor Ponta propunând-o oficial pe Kovesi, a spus doar că e posibil, or de la posibilitate până la propunerea efectivă e cale lungă. Cred că domnul Victor Ponta a considerat că trebuie să respecte legea şi trebuie să-şi respecte şi partenerii din USL. Ministerul Justiţiei aparţine PNL şi viitorul ministru care va fi desemnat de noi va decide cine vor fi cei doi procurori. Domnul Ponta a făcut o evaluare a stării de spirit şi a situaţiei politice şi cred că a făcut o evaluare corectă", a declarat Nicoară. El a afirmat că, în acest moment, liberalii iau în calcul mai multe nume de posibili ministeriabili.
În schimb, omologul său din fruntea PSD Cluj, Remus Lăpuşan, admite că în USL nu se vorbeşte aceeaşi limbă. „Personal cred că se pune prea multă patimă în jocul politic, dar, în acelaşi timp, problema conducerii celor două instituţii trebuie rezolvată. Nu cred că Victor Ponta a renunţat, probabil că nu s-a ajuns la un consens în USL şi, din cauza asta, tema aceasta va mai fi, ceva vreme, în atenţia publică", a spus Lăpuşan. Nici el, nici şeful liberalilor clujeni nu consideră că rezistenţa USL ar fi pusă în pericol.
Vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe, apreciază că nu reacţia nervoasă a liberalilor la posibila propunere a lui Kovesi l-ar fi determinat pe Ponta să dea înapoi. „Oamenii ăştia de la USL se ocupă doar cu show-urile de televiziune. Obsesia lor numită Traian Băsescu îi face să nu guverneze de 11 luni. Declaraţia lui Crin Antonescu, potrivit căreia, dacă Ponta numeşte cei doi procurori, liberalii nu mai sunt interesaţi de Ministerul Justiţiei, este relevantă. Această afirmaţie demonstrează că liberalii vor procurori numiţi politic. După ce două zile au negociat pe la televiziuni cele două funcţii, CSM i-a spus lui Ponta că pentru cele două funcţii trebuie două persoane competente şi credibile şi nu nişte oameni numiţi în urma unui troc politic. Asta l-a făcut pe Victor Ponta să se spele pe mâini şi să facă un pas înapoi şi să lase totul în seama liberalilor. Lupta pentru putere în interiorul USL e tot mai clară. În loc de viziune, oamenii ăştia ne dau show-uri de televiziune. Preocuparea lor nu sunt românii, ci cum să-şi împartă ţara în centre de influenţă", a comentat Tişe.
Pentru liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, desfăşurarea evenimentelor de ieri arată că între PSD şi PNL sunt probleme. „Cred că e o neînţelegere şi o neîncredere între partenerii din USL. Oricum, cele două funcţii trebuie ocupate cât mai repede posibil, cu doi procurori ireproşabili din punct de vedere profesional şi moral şi dedicaţi total statului de drept şi nu aserviţi politic", a declarat Mate.
Potrivit pesurse.ro, liberalii ar lua în calcul patru nume de potenţiali miniştri ai Justiţiei. Favorit pare a fi actualul reprezentant al României la CEDO, judecătorul Corneliu Bârsan. Luaţi în calcul mai sunt europarlamentarul Norica Nicolai, a cărei nominalizare pentru acelaşi portofoliu a mai fost respinsă odată de preşedintele Băsescu, Victor Alistar, care a ratat prezenţa în cabinetul Ponta I, datorită unor probleme de incompatibilitate, dar şi, surpriză, fostul premier Victor Ciorbea.