A început noua sesiune parlamentară / Care sunt prioritățile aleșilor clujeni
- Scris de Anca Colibasanu
- 02 Sep 2024, 16:58
- Politica
- Ascultă știrea
Parlamentarii clujeni contactați de ZIUA de CLUJ au precizat care le sunt inițiativele legislative prioritare în această scurtă sesiune care tocmai a început.
Noua sesiune parlamentară a început luni, după o perioadă de vacanță în care politicienii au avut timp să își gândească și regândească prioritățile pentru perioada imediat următoare. Din fericire însă, (pentru ei), nu vor avea prea mult de legiferat pentru că această sesiune parlamentară va fi „încurcată” de două rânduri de alegeri și două campanii electorale.
Astfel, aleșii mai degrabă vor finaliza proiecte începute și mai puțin vor elabora altele noi.
Ce își propun liberalii
Pentru deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, o prioritate este noul Cod al Urbanismului.
„În noua sesiune parlamentară mă voi concentra pe finalizarea procedurii legislative pentru inițiativele pe care le-am depus anterior și mă voi implica în dezbaterile asupra noului Cod al Urbanismului pentru a mă asigura de faptul că vom adopta instrumentele legale pentru oprirea promptă a construcțiilor ilegale pe proprietățile private”, a spus Moisin.
Depuatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan, se va axa pe ce e esențial, având în vedere timpul scurt. „Legat de prioritățile legislative pe care le am pentru această sesiune, trebuie să fim sinceri și să spunem că vom avea o sesiune “afectată” de alegerile prezidențiale și parlamentare de la sfârșitul lunii noiembrie și inceputul lunii decembrie. Totuși sper să reușesc să îmi conving colegii din Camera Deputaților să adoptăm proiectul de lege Plx 389/2024 care dă posibilitatea conducătorilor auto să își plătească Rovinieta până la 24 de ore după utilizarea drumurilor naționale.
Practic șoferii care fie din neatenție sau grabă nu au plătit taxa de drum înainte de utilizarea lui să o poată achita fără să fie amendați. Dacă reușesc să finalizez acest proiect sunt mulțumit. În plus vreau să vă asigur că toate proiectele de interes inițiate de MApN vor fi tratate cu celeritate așa cum s-a întâmplat și până acum, de exemplu donarea sistemului Patriot catre Ucraina, proiect de lege cu care va fi sesizat Parlamentul în cursul acestei zile (luni – n.red) din informațiile pe care le am”, a spus, la rândul său, Sorin Moldovan.
Pentru deputatul PNL de Cluj, Cristina Burciu, o prioritate sunt pensiile, însă ea are în vedere mai multe domenii. Dintre acestea, amintim câteva: „Neimpozitarea pensiilor cu valoarea până la 3000 lei; Eliminarea dublei impozitări a acumulărilor la Pilonul II de pensii; Amendamentul liberal – fără creșteri de taxe și impozite sau impozite/ taxe noi în legea bugetului de stat pentru 2025; Menținerea cotei unice pentru o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a propunerii legislative liberale, aflate în procedură parlamentară; Sprijinirea studenților care studiază în străinătate și se întorc în țară; Eliminarea publicității la jocurile de noroc; Înăsprirea legislației penale pentru protejarea copiilor față de abuzurile celor care îi au în grijă”.
Pentru Forța Dreptei, agricultura este pe primul loc
Și senatorul Forța Dreptei, Adrian Oros, are în vedere câteva proiecte legislative în domenii cheie. Dintre acestea, amintim:
„Legea privind înfiinţarea şi acreditarea mecanismelor de gestionarea a riscurilor în agricultură (fond de risc, fond mutual) și acordarea de compensaţii financiare pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu”.
Parlamentarul mai are în vedere și câteva măsuri administrative asumate la nivel guvernamental:
„Elaborarea unei strategii naționale de gestionare a apei, care să fie finanțată urgent și consistent.
Este foarte important și urgent ca România să aibă o strategie de gestionare a acestei resurse vitale care pe viitor poate crea grave probleme economice și sociale în unele zone ale țării.
Interconectarea și securizarea bazelor de date privind animalele și terenurile agricole pentru care se obțin subvenții si alte forme de sprijin în scopul reducerii fraudei acestora. La această oră există mai multe baze de date”.
Deputatul independent Sabin Sărmaș va insista, în această sesiune parlamentară, asupra unei singure inițiative, pentru care mai are de făcut câteva demersuri. „Inițiativa pe care intenționez să o promovez este Legea privind sediile digitale ale companiilor. Este a treia și cea din urmă propunere legislativă majora promisă în campania mea din 2020 alături de Legea semnăturii electronice și Legea interoperabilității, ambele promulgate de președintele României. Mai e nevoie de o discuție cu colegii de la ONRC și Ministerul Digitalizării înainte să depun efectiv legea. Voi încerca să fie adoptată însă sunt conștient ca Parlamentul va lucra mult remote fiind campanie electorală și atunci e posbil să apară întârzieri”, a spus Sărmaș.
Justiția, economia, sănătatea – domenii prioritare ale USR
Liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu, are în vedere relația medic-pacient. „Îmi doresc foarte mult și voi depune toate eforturile pentru ca în această ultimă sesiune din legislatura 2020-2024 să reușesc adoptarea mai multor proiecte de lege pe care le-am inițiat. Am depus spre exemplu un pachet de proiecte de legi extrem de importante pe tema malpraxisului, prin care protejăm doctorii contribuind la reducerea fenomenului medicinei defensive, ușurând în același timp și făcând mai eficient procesul de despăgubire a pacienților. Mai am în procedură parlamentară și mai multe proiecte de lege care vor contribui la eficientizarea actului de justiție, ca și a unui pachet de legi care va aduce echilibrarea relației stat cetățean și a altuia prin care se aduc clarificări și predictibilitate pe zona administrativă.
Am finalizat de asemenea și alte proiecte de lege pe care le voi depune în perioada următoare și care vizează domenii precum justiție, sănătate, ca și sprijinirea antreprenorilor. În acești ultimii 4 ani am reușit să coagulez de mai multe ori sprijinul parlamentar necesar pentru adoptarea unor legi pe care le-am inițiat și care produc deja efecte pozitive pentru clujeni și pentru toți românii”, a spus Oana Murariu.
Proiectele la care lucrează deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu, au impact atât la nivel local, cât și la nivel național.
„Proiectele legislative la care lucrez, împreună cu echipa mea, în acest final de an sunt: Poteci și trasee montane sigure pentru turiști - voi depune amendamente la Legea Codului Silvic pentru creșterea siguranței turiștilor pe traseele montane (semnalizarea, curățarea potecilor și accesul facil al salvatorilor); Transparență și echitate în Legea ANL - reglementarea obligației de reevaluare a criteriilor de acordare la finalul perioadei contractuale; Modificarea Legii Electorale - introducerea posibilității ca semnăturile de susținere a candidaților/partidelor să poată fi colectate prin platforma RoeID; Siguranță la trecerile cu calea ferată - înlocuirea barierelor cu pasaje supra- sau subterane.
În paralel, susțin proiectele mele deja existente în circuitul legislativ, menite să sprijine mediul de afaceri și, în consecință, crearea de locuri de muncă: simplificarea procedurii prin care soliciți / prelungești autorizațiile de funcționare, compensarea concediilor medicale cu taxele plătite în baza Declarației 112, includerea centrelor de inovare digitală în categoria incubatoarelor de afaceri (votată în Cameră), eliminarea pragului maxim de investiții în start-up-uri”, a spus Băltărețu.
Pentru senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, prioritar este domeniul energiei.
„Am pregătite patru propuneri legislative. Trei sunt modificări ale legii energiei L123/2013 și se referă la o nouă facilitate pentru sprijinul prosumatorilor, la o mai bună reglementare a contractelor pe termen lung de furnizare energie pentru reducerea posibilității de speculare a prețului și una care ține de siguranță națională în domeniul energiei. A patra propunere legislativă este o modificare a codului de procedura fiscală în domeniul prescripției.
O altă prioritate va fi în domeniul legislației privind abuzul parental, dar și deblocarea la Camera Deputaților a mai multor proiecte ale mele care au trecut de Senat dar încă n-au fost puse pe OZ la Cameră”, a precizat Bordei.
Sănătatea, domeniul prioritar al celui mai nou senator clujean
În opinia senatorului PSD de Cluj, Răzvan Ciortea, legislația din România ar trebui să se aplece mai mult asupra îngrijirii paliative a pacienților. „În primul rând, una dintre inițiativele legislative pe care le susțin cu tărie este crearea de spitale de îngrijire paliativă în fiecare județ. Aceasta este o necesitate urgentă, deoarece fiecare persoană, indiferent de regiunea în care locuiește, merită acces la îngrijire de calitate și la servicii medicale specializate care să le asigure confort și sprijin în cele mai dificile momente ale vieții lor. Investiția în aceste spitale va aduce un plus de umanitate și compasiune în sistemul nostru de sănătate.
De asemenea, siguranța copiilor noștri în școli este o prioritate absolută. Nu putem vorbi despre un sistem educațional performant fără să ne asigurăm că elevii învață într-un mediu sigur și protejat. De aceea, propun măsuri legislative care să intensifice siguranța în unitățile de învățământ prin colaborări mai strânse cu autoritățile locale și forțele de ordine. Vom dezvolta programe și strategii împreună cu poliția și alte instituții relevante pentru a preveni și a răspunde prompt oricăror amenințări la adresa siguranței școlare.
În plus, o altă inițiativă crucială pe care o promovez este combaterea consumului de droguri în rândul elevilor. Este o problemă complexă care necesită o abordare multidimensională. Este necesar să punem bazele unor parteneriate durabile cu poliția, școlile și comunitățile locale pentru a crea campanii de prevenire eficiente și programe educaționale care să ofere tinerilor informațiile și resursele necesare pentru a face alegeri sănătoase și responsabile. Lupta împotriva consumului de droguri nu se poate limita doar la prevenire, trebuie să includă și sprijin pentru cei afectați și reintegrarea acestora în comunitate”, a spus Ciortea.
Educația, în prim plan pentru UDMR
Și parlamentarii UDMR de Cluj au punctat domeniile și proiectele pe care le au în vedere în perioada următoare. „Prioritățile mele sunt proiecte care sprijină familiile monoparentale, de asemenea, îmi doresc ca autoritățile locale să aibă posibilitatea să expropieze teren în vederea lărgirii/ ìnființării de parcuri industriale, modificările necesare în domeniul educației întrucât la anul va da bacalaureatul prima generație din învățământul minoritar care a studiat limba şi literatura română potrivit unui program special” a spus liderul UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond.
Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, subliniază, pe de altă parte, că sunt inițiative care în această sesiune trebuie urgentate. „Am avut o întâlnire cu grupurile reunite...am concluzionat că sunt câteva inițiative legislative care sunt spre finalul drumului lor legislativ și acestea ar trebui urgentate pentru a fi finalizate. Nu cred că trebuie neapărat începute inițiative noi, timpul e scurt. Prioritățile de la Senat vizează domenii precum sănătate, securitate, educație, cultură”, a spus Laszlo Attila.
AUR readuce în discuție teme mai vechi
Pentru deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, o inițiativă privește modificarea legii privind „egalitatea de șanse între femei și bărbați prin clarificarea distincției dintre sexul biologic și conceptul de gen astfel încât egalitatea de șanse și tratament între femei și bărbați să rămână singurul scop al legii 202/2002, fără ca aceasta să fie denaturată de alte concepte ideologice”. „În prezent conceptul de sex biologic este sistematic înlocuit de conceptul de gen înțeles ca rol care ar putea fi schimbat după bunul plac, de un număr indefinit de ori. Trebuie să avem o egalitate de șanse între femei și bărbați, nu o tratare a unor boli ca fiind ceva normal și demn de urmat.
Un alt proiect se referă la o reformă a legii cetățeniei române și a legii privind acordarea statutului de azilant. Este nevoie ca România să poată decidă singură cui și dacă acordă statul de refugiat. România trebuie să refuze orice cotă de migranți sau refugiați.
Obiectivele urmărite vor fi acordarea cetățeniei române doar celor care domiciliază în condițiile legii pe teritoriul României de cel puțin 10 ani. În prezent termenul a fost redus la 8 ani și a fost eliminată condiția de a avea domiciliul pe teritoriul României, fiind necesar doar un permis de ședere.
O nevoie de reglementare extrem de mare este cea legată de diminuarea expunerii la ecran a copiilor”, a afirmat Coleșa.
Parlamentarii Radu Molnar (USR) și Patriciu Achimaș Cadariu (PSD) nu au putut fi contactați până la închiderea ediției, pentru a exprima un punct de vedere pe acest subiect.