A pierdut Clujul, dar conduce Transilvania
- Scris de Valentin Malaescu
- 02 Iul 2012, 22:45
- Politica
- Ascultă știrea

Debutant în conducerea centrală a partidului, Alin Tişe, cel mai votat PDL-ist în afara Bucureştiului, în 10 iunie, a primit pe mână coordonarea partidului pe zona Transilvania. Prima lui sarcină este să propună soluţii de redresare a organizaţiilor judeţene cu rezultate slabe. Clujul nu se înscrie în această categorie.
În prima şedinţă a noului Birou Permanent Naţional (BPN) al PDL, membrii săi şi în special cei patru prim-vicepreşedinţi şi cei 15 vicepreşedinţi şi-au primit domeniile de activitate şi atribuţiile. Clujeanul Alin Tişe a primit în sarcină coordonarea celor 16 organizaţii judeţene din Transilvania şi Banat. O primă îndatorire a sa va fi identificarea măsurilor de redresare, la nevoie reorganizare, a filialelor judeţene cu rezultate slabe în alegerile din 10 iunie. "În esenţă, activitatea mea viitoare va fi axată pe analizarea rezultatelor alegerilor şi, pentru toate organizaţiile care au avut un scor electoral sub media pe ţară, respectiv sub 23%, urmează să fac propuneri concrete către BPN", a explicat Tişe.
Nu mai puţin de nouă sunt organizaţiile în care Tişe va trebui să găsească soluţii de revigorare: Maramureş - 20,6% vot politic (pentru consiliul judeţean), Sălaj - 19,5%, Sibiu - 18,8%, Bihor - 17,9%, Mureş - 16,6%, Satu Mare - 14,3%, Caraş-Severin - 14%, Covasna - 4,53% şi Harghita - 2,03%, cu specificaţia că în cazul ultimelor două judeţe structura etnică a populaţiei nu permite rezultate semnificative pentru partidele româneşti. De asemenea, un caz special îl reprezintă judeţul Caraş-Severin. Odată cu dezertarea lui Sorin Frunzăverde, organizaţia PDL de acolo a suferit cea mai dramatică prăbuşire dintre toate organizaţiile democrat-liberalilor din ţară. Faţă de alegerile locale de acum patru ani, PDL Caraş-Severin a pierdut nu mai puţin de 25,5 procente, devenind din a şaptea, în 2008, a 38-a organizaţie a PDL, în 2012.
Deocamdată, organizaţia clujeană scapă de supervizarea lui Tişe, depăşind pragul de 23%. La votul pentru consiliul judeţean, PDL Cluj a obţinut 31,2% din opţiunile clujenilor. Alte organizaţii din "parohia" lui Tişe care "şi-au îndeplinit planul" sunt: Alba - 40,6%, Bistriţa-Năsăud - 37,6%, Arad - 37,5%, Hunedoara - 30,3%, Braşov - 28% şi Timiş - 25,8%. Comparativ cu alegerile din 2008, organizaţia clujeană a pierdut 6,1 procente şi a căzut două locuri, de pe 8, pe 10, în ierarhia organizaţiilor PDL, din punct de vedere al rezultatelor electorale.
Tişe va avea însă şi îndatoriri la nivel naţional. "În egală măsură, în această calitate de vicepreşedinte, mă voi ocupa de acest capitol al activităţii partidului, respectiv organizare şi administraţie publică", a precizat Tişe. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj spune că n-a avut nici o problemă în a sta, pentru prima oară, la aceeaşi masă a deciziei la vârf cu "vedetele" PDL. "A fost o întâlnire interesantă. Practic, din cei prezenţi, eram singura persoană care, până acum, nu a avut, la nivel naţional, o mediatizare ca ceilalţi dintre vicepreşedinţi. Însă, din punct de vedere al activităţii, sunt convins că voi putea să aduc un plus activităţii BPN, cu propuneri şi proiecte concrete", a afirmat Tişe.