Ambasadorul României la UE: "Momentul politic nu e favorabil aderării la Schengen"
- Scris de Valentin Malaescu
- 01 Dec 2013, 21:43
- Politica
- Ascultă știrea

Ambasadorul României pe lângă UE, Mihnea Motoc, susţine că România n-are altă soluţie decât să aştepte un moment politic mai favorabil pentru a fi admisă în spaţiul Schengen. Europarlamentarul PSD Corina Creţu (foto) susţine că Uniunea Europeană (UE) face pasi înapoi şi se află sub ameninţarea forţelor politice antieuropene.
"Până la urmă, acceptarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen e o decizie pur politică. România şi-a îndeplinit toate condiţiile tehnice, iar raportul pe care îl va adopta săptămâna viitoare Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne sunt convins că va evidential evoluţii pozitive în ce ne priveşte. Din păcate, deocamdată, climatul politic, cu alegeri, din UE nu ne e favorabil. Nu putem aştepta un moment fără alegeri pe continent, pentru că alegeri vor fi permanent, va trebui însă să reuşim să demontăm prejudecăţile privind invazia românilor în UE sau faptul că vameşii noştri sunt corupţi. Peste tot, în toate ţările şi în toate sectoarele există şi oameni cu astfel de probleme, dar asta nu poate fi un pretext pentru neacceptarea României în spaţiul Schengen", a afirmat ambasadorul României pe lângă UE, Mihnea Motoc.
Europarlamentarul PSD Corina Creţu consideră că România nu are ce să-şi reproşeze, deoarece a făcut tot ce era necesar pentru aderarea la Schengen. Ea apreciază că suntem victimele lipsei de solidaritate care se manifestă tot mai pregnant în rândurile cetăţenilor ţărilor bogate. „România a avut norocul să prindă un ultim moment favorabil aderării la UE, pentru că în ultimul timp se vorbeşte tot mai puţin despre o altă extindere a Uniunii. Din păcate nu avem acelaşi noroc în privinţa acceptării noastre în Schengen, vedeţi ce se întâmplă în Marea Britanie, unde oamenii se tem că îi vor invada milioane de români, care le vor lua locurile de muncă. Este o teamă artificială, pentru că mai puţin de 1% dintre românii plecaţi din ţara au ales Marea Britanie. Din păcate, în ultima vreme se vorbeşte tot mai puţin de coeziune şi se aud tot mai multe voci spunând că UE a greşit când a primit România şi Bulgaria. Din acest punct de vedere, consider că proiectul UE a făcut paşi înapoi, suntem tot mai departe de valorile fondatoare ale UE, cea mai importantă fiind solidaritatea între ţările membre. Aţi văzut lipsă de solidaritate cu Grecia. Sigur, în cele din urmă, s-au găsit scheme de ajutor şi pentru Grecia şi pentru Portugalia sau Spania, dar cetăţenilor germani li s-a părut inacceptabil să împartă rezultatele eforturilor lor cu alţii. Până la urmă şi locuitorii ţărilor bogate vor trebui să înţeleagă că suntem toţi în aceeaşi barcă, iar recuperarea decalajelor dintre ţările bogate şi cele sărace trebuie să fie o prioritate a UE", a declarat Creţu.
Europarlamentarul social-democrat apreciază că asupra Uniunii mai planează un pericol în perspective alegerilor europene de anul viitor. "Mă îngrijorează tot mai mult ascensiunea fără precedent a forţelor antieuropene, cum se întâmplă în Franţa, în Olanda, în Italia. De exemplu Frontul Popular al lui Marie Le Pen pare că va fi principala forţă politică din Franţa, iar din cei 70 de europarlamentari francezi, mai mult de 20 vor veni de la acest partid. Forţele politice antieuropene vor avea un grup de dimensiuni fără precedent, vor intra în Parlamentul European pentru a avea o voce mai puternic antieuropeană", a afirmat Creţu.