Au pus Ziua Bărbatului în post

Au pus Ziua Bărbatului în post
Cum sistemul legislativ românesc a ajuns unul dintre cele mai avansate din Europa, căruia cu greu poţi să-i mai găseşti vreo fisură, în lipsă de ocupaţie, legiuitorii ţării au găsit timpul necesar să se ocupe şi de subiecte aparent frivole, dar nu lipsite de substanţă. Aşa că au dat o lege prin care au instituit şi în România Ziua Bărbatului.

Un mic detaliu le-a scăpat preaînţelepţilor legiuitori: stabilind drept Zi a Bărbatului data folosită pentru acelaşi gen de sărbătoare şi în alte ţări de pe mapamond, 19 noiembrie, n-au remarcat faptul că cetăţenii români (majoritar ortodocşi) de sex masculin îşi vor sărbători ziua în plin post al Crăciunului. Acum să nu vă imaginaţi că, fiind vorba de o lege, impune, sub ameninţarea vreunei sancţiuni, sărbătorirea zilei cu pricina. În fapt proiectul de lege plecat la promulgare instituie formal zilele de 8 martie şi 19 noiembrie drept Ziua Femeii, respectiv Ziua Bărbatului şi dă mână liberă autorităţilor locale, precum şi televiziunii şi radiodifuzorului de stat să organizeze, respectiv realizeze manifestări (emisiuni) dedicate evenimentelor.

Din expunerea de motive care însoţeşte proiectul merită semnalate numele câtorva ţări care sunt date drept exemple de state în care se sărbătoreşte Ziua Bărbatului: Trinidad şi Tobago, Jamaica, India, China, Republica Moldova, Singapore, Tanzania, Zimbabwe, Ghana, Pakistan, Antigua şi Barbuda, St. Kitts şi Nevis, Santa Lucia, Grenada şi Insulele Cayman. De asemenea, demnă de subliniat este şi ultima remarcă din document: „Trebuie să menţionăm faptul că Ziua Femeii nu trebuie confundată cu ziua mamei, iar Ziua Bărbatului cu cea a tatălui".

Votul decisiv a fost dat în Camera Deputaţilor. Liberalul Radu Zlati a fost singurul deputat de Cluj care a votat împotriva acestui proiect de lege. „Nu văd nevoia unei Zile a Bărbatului, nu aşa asigurăm egalitatea femeii cu bărbatul. Ca român, aş fi votat dacă era pusă în 5 mai, să mergi să bei o bere, dar în noiembrie ce poţi să faci? Da, e un lucru corect politic să înfiinţezi o asemenea zi, dar eu nu sunt mare fan al corectitudinii politice", şi-a explicat Zlati opoziţia. Liberalul Adrian Oros s-a abţinut la vot, în vreme ce social-democrata Aurelia Cristea a absentat. Ceilalţi şapte deputaţi de Cluj au votat „Da" la acest proiect de lege. Drept urmare, de la cei care au răspuns la telefon, am în cercat să aflăm cum cred ei că ar trebui sărbătorită Ziua Bărbatului.

Cornel Itu (PSD) apreciază că Ziua Bărbatului ar trebui sărbătorită în stil comunist. „Prin muncă. A ne face datoria e o sărbătoare pentru fiecare", a spus Itu. De aceeaşi părere este şi independentul Adrian Gurzău. „Prin muncă", a fost răspunsul său concis.

În schimb, Vicenţiu Irimie (ALDE) spune că îşi va sărbători ziua cu un meniu vegetarian. „Va trebui sărbătorită cu grijă, dacă tot s-a vrut o echilibrare a echilibrului, cu morcovi şi salată, că e în post, Eu, de 12 ani, ţin toate posturile şi postul Paştelui şi postul Crăciunului şi al sfântului apostol Pavel şi sfânta Maria mică", a explicat Irimie.

Colega sa de partid, Steluţa Cătăniciu, s-a amuzat. „Prin post şi rugăciune, prin post şi rugăciune, că aşa am înţeles de la colegii mei, că pică în post. Azi toţi bărbaţii din parlament erau supăraţi că Ziua Bărbatului va fi în post. Mulţi sunt prieteni cu popii, mai ales la Cluj, unde toţi ai Crucea Transilvană, şi poate iau dezlegare să poată sărbători", a comentat Cătăniciu.

Singurul care n-are nici o treabă cu constrângerile bisericii pare a fi Ioan Moldovan (ALDE). „Păi cum să sărbătorim, cum facem întotdeauna: se-adună trupa de prieteni şi ieşim la o bere, care-i problema? Avem experienţă destulă, nu?", a spus Moldovan.

Dar, probabil, cel mai pertinent răspuns a venit din partea liberalei Elena Reuer. „Femeia ar trebui să sărbătorească Ziua Bărbatului făcând ceea ce acestuia îi place. Foarte puţine femei ies din zona lor de confort pentru a face o activitate care îi place unui bărbat, spre exemplu, să-l însoţească la un meci de fotbal, să-l sărbătorească la o bere cu prietenii săi, să facă sărituri în tandem cu paraşuta sau parapanta, nu? Şi să nu uităm că în 19 noiembrie e ziua de naştere a lui Marius Nicoară (co-preşedintele PNL Cluj - n.red.), norocul lui!", a declarat Reuer. Ce nevastă a pierdut Horea Uioreanu!

Comenteaza