Băsescu se mai desparte o dată de PDL - e de acord cu căsătoriile gay

Băsescu se mai desparte o dată de PDL - e de acord cu căsătoriile gay
Traian Băsescu a mai suprins o dată, declarându-se de acord cu căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Şeful democrat-liberalilor clujeni crede că homosexualii vor avea acest drept în ţara noastră în alt mileniu, în vreme ce şeful judeţului îşi exprimă dubiile privind orientarea sexuală a preşedintelui.

„Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viaţa lui, inclusiv această libertate, pentru că ce facem fiecare între pereţii casei noastre este problema noastră. Şi a intra în această zonă, a o reglementa cu interdicţii prin Constituţie, este o mare greşeală. Avem un Cod Civil care spune ce înseamnă familia, care reglementează relaţiile şi nu se ştie ce evoluţii vor fi. Nu treci în Constituţie ceva ce mâine s-ar putea să fie modificat (...) Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu însă sunt creştin ortodox şi respect perceptele creştinismului şi ale ortodoxiei. Alţii poate au alte percepte, este problema lor", a afirmat Băsescu la o emisiune televizată, potrivit Mediafax.

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, preferă să ignore faptul că Băsescu se declară de acord cu căsătoriile între persoane de acelaşi sex. „Eu aş interpreta cuvintele preşedintelui în altă cheie, în sensul că există reglementări suficiente în Codul Civil, care stabilesc ce înseamnă căsătoria. E suficientă această prevedere şi nu e necesară o reglementare suplimentară în Constituţie. Dacă peste 2.000 se ani se va dori altceva, se vor putea opera modificări, dar în România nu trebuie să se recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex nici astăzi, nici mâine, nici peste o sută de ani", a declarat Buda.

Susţinător fervent al lui Băsescu, vicepreşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, Adrian Papahagi, se desparte, la rândul său, pe acest subiect, de preşedinte. „Nu mă simt obligat să fiu întotdeauna şi 100% de acord nici măcar cu preşedintele Traian Băsescu. În această chestiune, respect libertatea tuturor, dar nu pot, creştin fiind, să nu văd în căsătorie mai mult decât un contract civil. Pentru mine, căsătoria are ca scop construirea unei familii în sensul creştin, tradiţional al termenului. Discuţia pe tărâmul social şi politic e una despre normă. Cei care doresc să modifice norma vor trebui să ne explice care sunt beneficiile sociale care fac necesară bulversarea unei tradiţii acceptate şi necontestate de majoritatea covârşitoare a cetăţenilor", a comentat Papahagi.

În apărarea familiei tradiţionale, liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, e gata să intre în conflict chiar cu propriii colegi de partid, care s-au opus definirii familiei drept o relaţie între un bărbat şi o femeie în Legea Fundamentală. „Cred că preşedintele nu trebuia să intre în această dispută. Personal nu cred că e bine să avem, în viitorul apropiat, în România, astfel de căsătorii. Suntem o ţară creştină şi crerd că regulile creştine trebuie, încă, aplicate, nu suntem atât de avansaţi, încât să permitem astfel de libertăţi. Chiar dacă unii colegi de-ai mei de partid cred altceva, eu cred că nu era rău dacă era trecută în Constituţie căsătoria ca o relaţie între un bărbat şi o femeie. În România sunt suficiente probleme sociale şi economice, asta ne mai lipsea, să pierdem vremea cu dispute pe un asemenea subiect", a afirmat Lăpuşan.

Vicepreşedintele PNL, preşedintele consiliului judeţean Horea Uioreanu a profitat de ocazie pentru a-l mai ironiza o dată pe Băsescu. „Poate domnul preşedinte se gândeşte la el, dar noi, peste 90%, gândim altcumva. Propunerea PNL e clară: căsătoria să fie definită explicit în Constituţie ca o relaţie între un bărbat şi o femeie. Dacă domnul Băsescu are o altă propunere, probabil are alte interese. Dacă există un bărbat în viaţa dânsului, să ne spună şi nouă, pentru că e persoană publică şi aceste lucruri trebuie cunoscute de cetăţeni. Noi, cu toţii, credeam că, în viaţa dânsului e vorba de doamna Udrea, care tocmai a divorţat, dar probabil că e vorba de domnul Cocoş", a comentat Uioreanu.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente a preferat să nu comenteze opţiunile preşedintelui. „E opţiunea preşedintelui şi nu o comentez. În rest, într-adevăr, căsătoria e reglementată în Codul Civil şi ar fi inutil să o suprareglementăm şi în Constituţie", a spus Mate.

Etichete
Comenteaza