Ce clujeni vom vota la europarlamentare

Ce clujeni vom vota la europarlamentare
Formaţiunile politice îşi definitivează listele cu candidaţi pentru alegerile pentru Parlamentul European. Ce va „prinde" Clujul?

Principalele formaţiuni politice promit să-şi definitiveze listele de candidaţi pentru alegerile europene din 25 mai în următoarele două luni. Doar doi clujeni au şanse să prindă locuri eligibile, unul singur fiind aproape sigur că va ajunge (din nou) la Bruxelles.

Cei mai grăbiţi par a fi social-democraţii, care intenţionează să-şi finalizeze lista de candidaţi până în 31 ianuarie. După ce n-au reuşit să obţină decât o singură funcţie în guvernul condus de şeful lor suprem (cea de subsecretar de stat deţinut de Mircea Jorj), social-democraţii clujeni au renunţat la orice speranţă că ar putea trimite pe unul de-al lor în Parlamentul European. „Candidatul pe care PSD Cluj l-a susţinut în 2009 şi pe care îl va susţine şi acum este Corina Creţu, care are şi cabinet parlamentar în Cluj şi clujeni în echipa de consilieri de la Bruxelles şi care va obţine cu siguranţă, din nou, un loc eligibil. E posibil să mai obţinem un loc neeligibil pentru un coleg din Cluj", a afirmat preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan.

Reprezentantul liberalilor clujeni în zona locurilor eligibile va fi tot un candidat „de import", actualul europarlamentar Norica Nicolai, care, spre deosebire de Corina Creţu, este membru al organizaţiei clujene, plătindu-şi cotizaţia la filiala PNL Floreşti. „Nu avem încă un calendar privind stabilirea candidaţilor. Există un colectiv, format din primarul sectorului 6, Rareş Mănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache şi secretarul general al partidului, Eduard Helvig, care va propune un calendar şi un program al stabilirii candidaţilor şi al desfăşurării campaniei electorale, care va fi adoptat în Delegaţia Permanentă din 1-2 februarie. Încă nu s-a discutat lista de candidaţi, dar cu siguranţă Clujul va avea un candidat în zona supereligibilă a listei, prin doamna Norica Nicolai şi vom încerca să obţinem un al doilea loc, în zona neeligibilă, pentru primarul din Sânpaul, Ovidiu Colceriu", a explicat preşedintele interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu.

Democrat-liberalii par că vor propune singurul candidat cu buletin de Cluj pe un loc eligibil. Cel puţin aşa susţine liderul organizaţiei, Daniel Buda. „Evident Clujul va avea un candidat pe loc eligibil, iar opţiune organizaţiei este actualul europarlamentar Rareş Niculescu", a spus Buda. Aşa cum au fost primul partid din România care şi-a stabilit candidatul pentru preşedinţie prin alegeri preliminare interne, democrat-liberalii sunt gata să inoveze şi în sistemul de alcătuire a listei de candidaţi pentru Parlamentul European. „Criteriile de alcătuire a listei de candidaţi vor fi extrem de transparente şi perfect cuantificabile. Fiecare judeţ va propune câte un candidat. La nivelul fiecărei regiuni se va întocmi câte o listă în care candidaţii vor fi ordonaţi în funcţie de rezultatele organizaţiilor care îi propun la alegerile locale şi cele parlamentare de anul trecut, atât ca număr de voturi, cât şi ca procente. Listele astfel ordonate vor fi trimise la Bucureşti, unde, Biroul Permanent Naţional, va lua primul candidat din fiecare regiune şi îi va ordona, la fel, în funcţie de aceleaşi criterii de performanţă electorală aplicate, de această dată, regiunilor. Apoi va lua candidaţii de pe locul doi din fiecare regiune şi va proceda la fel şi tot aşa până se va completa lista de candidaţi. Întregul proces va fi finalizat până la finele lunii februarie", a explicat vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe.

Un al doilea clujean veritabil pe loc eligibil ar putea fi UDMR-istul Eckstein-Kovacs Peter. „Candidaturile trebuie depuse până în 15 februarie, iar candidaţii trebuie să cunoască minim o limbă străină de circulaţie europeană, să aibă un program politic referitor la ceea ce au de gând să facă în Parlamentul European şi să aibă susţinerea cel puţin a unei organizaţii judeţene. Noi, la Cluj, am convocat Biroul Permanent Judeţean şi mai mult ca sigur că vom da susţinerea noastră celor patru persoane care ne-au cerut-o: actualii europarlamentari Winkler Iuliu şi Sogor Csaba, secretarul UDMR pe probleme de politică externă Vincze Zoltan şi colegul nostru de la Cluj Eckstein-Kovacs Peter. Până cel târziu în 1 martie, prin vot secret, Biroul Permanent Naţional va vota ordinea pe listă, ordine care va trebui validată de CRU, care se va întruni probabil până la jumătatea lui martie. Fiind vot secret, în Biroul Permanent Naţional, mi-e greu să anticipez dacă Eckstein va obţine sau nu un loc eligibil. Eu am doar unul din cele aproximativ 40 de voturi de acolo", a declarat preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente. Potrivit unor surse din UDMR, pentru a fi sigur că va ajunge în parlamentul de la Bruxelles, Eckstein ar trebui să convingă reprezentanţii tuturor organizaţiilor din afara Secuimii, care vor stabili, în prealabil, care este candidatul pe care îl vor propune pentru locul eligibil oferit acestor judeţe.

Comenteaza