Cornel Itu, portdrapelul PSD în bătălia pentru consiliul judeţean

Cornel Itu, portdrapelul PSD în bătălia pentru consiliul judeţean
Social-democraţii clujeni şi-au ales avangarda trupelor cu care vor să atace în 5 iunie consiliul judeţean. Vârf de lance şi potenţial viitor preşedinte al consiliului judeţean va fi actualul deputat Cornel Itu.

Social-democraţii clujeni au ambiţii măreţe, nici mai mult nici mai puţin decât aproape să-şi dubleze, la vară, numărul consilierilor judeţeni. Acum au opt, dar, potrivit liderului PSD Cluj, Remus Lăpuşan, la alegerile locale de anul acesta social-democraţii clujeni vor să câştige minim 14 mandate (echivalentul a 40% din mandate), adică doar cu două mai puţin decât obţineau acum patru ani, alături de liberali, sub umbrela USL. Social-democraţii clujeni şi-au şi alcătuit o primă listă cu 17 candidaţi la funcţiile de consilieri judeţeni, urmând ca aceasta să fie finalizată, potrivit lui Lăpuşan, până la sfârşitul lunii martie.

Deşi încă n-a fost stabilită ordinea pe listă a celor nominalizaţi, primul va fi, cu certitudine, actualul preşedinte executiv al PSD Cluj, deputatul Cornel Itu, care va deveni şi candidatul pe care viitorii consilieri judeţeni PSD îl vor propune şi susţine ulterior pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean. „Vreau să redau credibilitatea, normalitatea, echilibrul şi bunul-simţ consiliului judeţean, să nu mai continue telenovela care se desfăşoară acolo de aproape doi ani", a spus Itu.

El şi-a prezentat şi principalele proiecte pe care şi le doreşte realizate dacă va ajunge şeful judeţului: „Spitalul Regional de Urgenţă, parcul ştiinţific Tetapolis în interiorul Tetarom I (în sprijinul căruia parlamentarii de Cluj au formulat deja un proiect de lege pentru transferul terenului necesar din proprietatea companiei CFR SA în proprietatea consiliului judeţean, n. red.), turism modern şi eficient, centrul de colectare a legumelor şi zarzavaturilor în Câmpia Turzii (pentru care există deja un parteneriat între consiliul judeţean şi municipalitate şi un studiu de fezabilitate, n. red.) şi abatorul de la Iclod". Itu a mai vorbit despre capitalizarea Agrotransilvania, dar şi despre deschiderea unui centru identic pentru fructe de pădure şi cartofi în zona Dej-Gherla.

Printre cei 17 primi candidaţi pentru consiliul judeţean se regăsesc toţi actualii consilieri judeţeni PSD, cu o singură notabilă excepţie - Dan Canta. „Domnul Canta va candida, probabil, pe altă listă", a spus Lăpuşan. Potrivit surselor noastre, Canta a fost „retrogadat" pe lista pentru consiliul local, unde va deveni un extrem de incomod spin în coasta posibil realesului primar Emil Boc. Nici fostul vicepreşedinte al consiliului judeţean, Ioan Oleleu, nu va participa în alegeri.

„Ioan Oleleu nu va fi pe liste pentru că e funcţionar public", a venit explicaţia lui Lăpuşan. Liderul local PSD a mai afirmat că, exceptând municipiile, unde „e mai greu", atât printre candidaţii de primari, cât şi pe locurile eligibile de pe listele de consilieri, 30% vor fi persoane noi. În schimb, şefa organizaţiei de femei a PSD Cluj, Laura Chiorean, a recunoscut că încă mai duce negocieri pentru a obţine şi respectarea celebrei cote de gen, prin care social-democraţii şi-au asumat minim 30% locuri eligibile pentru reprezentantele sexului frumos.

Lăpuşan nu exclude nici o posibilă colaborare cu UNPR, conform protocolului semnat la Bucureşti. "Sunt unul dintre cei care am spus că trebuie să avem dialog cu orice partid care sprijină proiecte pentru binele comunităţii, în special cu partidele de stânga. Am avut şi vom mai avea discuţii cu UNPR, ca şi cu societatea civilă, dar colaborarea nu se trebuie să se facă neapărat prin oferirea de locuri eligibile, ci şi prin îmbrăţişarea proiectelor lor de către consilierii PSD", a explicat Lăpuşan.

Primii candidaţi desemnaţi de PSD Cluj pentru consiliul judeţean sunt

Ioan Bota
Aurel Cherecheş
Laura Chiorean
Loredana Cozea
Valentin Cuibus
Vasile Ilea
Cornel Itu
Ilarie Ivan
Remus Lăpuşan
Cristian Matei
Vladimir Mătuşan
Daniela Nicula
Laurenţiu Oprea
Daniela Pasc
Valentin Pojar
Alin Popovici
Vasile Sălătioan

Comenteaza