„Gura bate fundul”, sindromul miniştrilor clujeni

„Gura bate fundul”, sindromul miniştrilor clujeni
După Ioan Rus, Patriciu Achimaş-Cadariu ar putea deveni al doilea ministru clujean victimă a principiului imbecil, importat din SUA, „politically correct”. Ministrului Sănătăţii i se cere demisia tot urmare a unor adevăruri incomode spuse într-un interviu.

Fostul lider al Grupului de la Cluj a fost forţat să demisioneze din fruntea Ministerului Transporturilor după ce a „îndrăznit" să vorbească pe şleau despre unele efecte, absolut verificabile, pe care plecarea românilor la muncă în străinătate le generează asupra membrilor familiilor rămase în ţară.

Ministrului clujean al Sănătăţii i se cere acum capul pentru că a comis „greşeala" de a spune că românii au un sistem de sănătate pe măsura nivelului financiar al societăţii şi pe măsura importanţei pe care aceasta din urmă i-o acordă, pe scurt, că avem, sistemul de sănătate pe care îl merităm.

„Sistemul sanitar e o bucăţică a sistemului pe care îl trăim, ne străduim să-l facem mai bun sau să-l pulverizăm de 25 de ani. Segmentul acesta progresează sau regresează odată cu întreaga societate, dar suntem cu mult mai dependenţi decât alţii de ceea ce se întâmplă la nivel macro în societate. (...) Dacă ar fi să raportez sistemul de sănătate la ansamblul societăţii, aş spune că e peste medie. Dar criticăm fără să ne uităm la noi înşine, fără să ne gândim la ce ne raportăm.

E foarte uşor să te raportezi la un sistem frumos, pe care îl vezi la televizor şi la performanţele lui extraordinare, fără să te gândeşti cât costă acel sistem. Nu mă refer doar la banii pentru dotări, ci şi la banii pentru formarea specialiştilor. Şcoala costă, medicina costă direct, prin plată, sau indirect, prin taxe. Acesta e adevărul.

Sistemul este finanţat corespunzător posibilităţii României din 2016 de a-l finanţa şi corespunzător sistemului de valori în funcţie de care împărţim din sacul comun.

Potrivit sistemului de valori din 2016, atâta considerăm că trebuie să plătim pentru sănătate. (...) Aceasta este realitatea şi trebuie să ne raportăm la ea, aşa cum e ea, nu aşa cum am vrea-o. Vrem o ţară ca afară? Perfect, hai să muncim ca afară!", au fost afirmaţiile din interviul acordat de Achimaş-Cadariu site-ului ziare.com care au isterizat-o pe deputatul ALDE Graţiela Gavrilescu.

Subordonata fostului premier devenit port-drapelul luptei împotriva justiţiei, Călin Popescu-Tăriceanu, îi cere premierului Cioloş să-l demită pe ministrul clujean pentru „îndrăzneala" de a fi spus adevărul.

„ALDE consideră intolerabile declaraţiile ministrului Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu, conform cărora sistemul sanitar românesc este peste media societăţii româneşti şi dacă «Vrem o ţară ca afară? Perfect, hai să muncim ca afară!» (...) Aceste declaraţii ale ministrului Sănătăţii sunt jignitoare la adresa poporului român (...) Mi se pare incalificabil modul de gândire al ministrului Patriciu Achimaş-Cadariu.

Sunt revoltată în primul rând ca român, iar ca parlamentar şi membru al comisiei pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor solicit demisia ministrului Sănătăţii! (...) Este inadmisibil ca un tehnocrat, un ministru care a practicat chiar el meseria de doctor să îşi arate dispreţul faţă de societatea românească. După domnul ministru, românii au sistemul sanitar pe care îl merită, deoarece muncesc prea puţin. Aş vrea să propun românilor un exerciţiu de imaginaţie, dar şi celor din spectrul politic: dacă era un ministru al Sănătăţii numit politic, cât credeţi că mai rămânea în funcţie pentru o asemenea declaraţie jignitoare la adresa românilor? (...)

O asemenea jignire la adresa cetăţenilor români nu poate să rămână nesancţionată de către premierul României, Dacian Cioloş, dar nici de către societatea civilă (...) Primul ministru ar trebui să aibă în vedere schimbarea imediată din funcţie a domnului ministru Patriciu Achimaş-Cadariu", a clamat Gavrilescu, potrivit unui comunicat citat de site-ul stiripesurse.ro. Potrivit aceleiaşi surse, dezaprobarea faţă de afirmaţiile lui Achimaş-Cadariu şi-ar fi exprimat-o şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Comenteaza