Guvernul Ponta pierde pe bandă rulantă procesele prin care blochează dreptul la vot

Curtea de Apel Cluj a precizat în motivare că guvernul a făcut un "exces de putere" când a blocat organizarea alegerilor parţiale pentru preşedinţa CJ Cluj. Autoritatea Electorală Permanentă a avertizat guvernul că ultima dată pentru parţialele locale era 7 iunie, iar hotărârile de guvern trebuiau date până pe 4 mai, dar premierul Ponta nu a ţinut cont de punctul de vedere al AEP. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, dar hotărârile unitare ale celor trei instanţe arată că Guvernul Ponta a încălcat legea, informează gandul.info.
Curtea de Apel Bucureşti obligă pârâtul, "guvernul României prin prim-ministru, domnul Victor Viorel Ponta", să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parţiale, se arată în decizia dată în urmă cu două zile, care poate fi atacată cu recurs de Executiv.
Este cea de-a treia decizie a unei instanţe din România care arată că Guvernul Ponta a încălcat termenele legale privind organizarea alegerilor parţiale locale sau parlamentare. Prima a fost Curtea de Apel Cluj, care a decis că s-a încălcat legea prin faptul că nu s-au organizat alegeri locale parţiale pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj. Guvernul a motivat că nu are bani pentru alegeri, că nu există sancţiuni în lege dacă este încălcată şi că nu sunt oportune. Sintagma folosită de judecători a fost "exces de putere" din partea guvernului Ponta.
A doua instanţă a fost Curtea de Apel Bucureşti care a stabilit că guvernul Ponta a încălcat legea şi a blocat alegerile parţiale parlamentare pentru mai multe colegii.
Autoritatea Electorală Permanentă a făcut şi ea demersuri pe lângă guvern pentru organizarea la termen a parţialelor, dar Ministerul de Interne şi guvernul Ponta nu au ţinut cont de punctul de vedere al AEP. Potrivit AEP, ultima dată la care guvernul putea da hotărâre de guvern pentru parţialele locale era 4 mai, scrutinul urmând să fie organizat pe 7 iunie.