Izolat de PDL, Tişe a ajuns vocea ardelenilor în partid
- Scris de Valentin Malaescu
- 06 Mai 2012, 22:42
- Politica
- Ascultă știrea
Lansarea candidaţilor PDL în alegerile locale, desfăşurată la Bucureşti, a marcat prima participare a lui Alin Tişe la o acţiune de partid după celebra sa demisie din toate funcţiile deţinute în PDL din 27 octombrie 2010. Mai mult, el a fost desemnat să vorbească la manifestarea de ieri în numele candidaţilor democrat-liberali ardeleni. Emil Boc a anunţat că PDL va vota împotriva premierului desemnat de Traian Băsescu.
Într-o atmosferă mult mai puţin fastuoasă decât ne obişnuise în alte situaţii similare, PDL şi-a lansat la Bucureşti candidaţii în alegerile locale. Din punctul de vedere al clujenilor, momentul remarcabil al evenimentului l-a constituit revenirea lui Alin Tişe la o acţiune de partid după mai bine de doi ani de la momentul în care, intrat în conflict cu conducerea organizaţiei clujene şi cu fostul primar Sorin Apostu, Tişe a demisionat din toate funcţiile pe care le deţinea în partid. El nu a participat nici la conferinţele în care s-au ales noile conduceri ale organizaţiilor judeţeană şi municipală ale PDL. Deşi intenţiona să candideze la şefia PDL Cluj, Tişe a cedat rugăminţilor lui Emil Boc de a nu-i bloca lui Daniel Buda drumul spre un nou mandat de preşedinte al organizaţiei clujene.
"Nici nu mai ştiu, de câţiva ani, de doi ani, doi ani şi jumătate n-am mai participat la vreo acţiune de partid", a recunoscut Tişe. La revenirea în prim-planul PDL, Tişe a primit mandatul transmiterii mesajului ardelenilor către ceilalţi colegi de partid. "Am vorbit doar doi din Transilvania, eu şi Scripcaru (George Scripcaru, primarul Braşovului - n. red.). Eu am fost ales să vorbesc în numele ardelenilor. Am transmis un mesaj de încurajare, de mobilizare şi motivare pentru colegii mei şi le-am spus că trebuie să le arătăm oamenilor ce am făcut până acum, că trebuie să-i convingem cu fapte, nu cu vorbe", a afirmat Tişe. El a recunoscut că evenimentul PDL de la Bucureşti a fost unul cu mult mai puţin fast decât de obicei. "Într-adevăr, au fost mai puţine materiale, n-au fost baloane, steaguri, pancarte, dar au fost eşarfe şi tricouri în cele două culori ale partidului: portocaliu şi albastru (albastru e fosta culoare a PD - n. red.). Dar entuziasmul şi mobilizarea au fost la acelaşi nivel", a declarat Tişe.
Plasat, conform sondajului de opinie realizat de Operation Research, la cererea ZIUA de CLUJ şi REALITATEA TV Cluj, mult în faţa PDL în intenţia de vot, Tişe spune că nu ia în calcul, dar nu exclude posibilitatea de a coabita cu un consiliu judeţean controlat de USL. "În cei patru ani de mandat, eu n-am făcut politică la Consiliul Judeţean, am făcut doar politica administraţiei publice şi a soluţiilor pentru clujeni. Eu sunt convins că la nivelul judeţului vom lua cel puţin 37%, cât am luat în 2008, un scor cu care am guvernat judeţul, aşa că nu văd de ce, cu acelaşi scor, nu am guverna în continuare. De fapt, noi asta ne-am propus, să ne conservăm numărul de consilieri obţinut în 2008. Dar alegătorii vor fi cei care vor decide şi, categoric, trebuie respectată voinţa populaţiei. Oricare va fi majoritatea care va rezulta în urma votului clujenilor, va trebui să ne apucăm de lucru, pentru că problemele oamenilor nu-s de culoare roşie, galbenă, albastră, verde sau portocalie. De fapt, şi până acum, în Consiliul Judeţean am avut întotdeauna consens aproape unanim pe proiectele importante pentru judeţ. Colegii din actualul USL nu s-au opus niciodată proiectelor care într-adevăr contau pentru Cluj", a declarat Tişe.
PDL nu votează guvernul Ponta
Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat public că parlamentarii partidului său vor vota împotriva guvernului propus de premierul desemnat de preşedintele Traian Băsescu. "E foarte clar, PDL nu va vota guvernul Ponta. Nu se poate să votezi un guvern penal, plin de incompatibili", a anunţat Boc. Liderii locali ai USL reclamă demagogia cuvintelor lui Boc. "Un caz (Victor Alistar, propus ministru delegat pentru strategii guvernamentale, ulterior scos din echipa propusă de Ponta - n. red.) care încă nici nu e decis de forurile în drept nu înseamnă «plin de incompatibili», dar ăsta e stilul clasic al lui Emil Boc de a dezinforma şi de a pune ştampile", a comentat preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. Mult mai agresiv a fost omologul său social-democrat, Remus Lăpuşan. "Cred că domnul Boc trebuie să dea explicaţii despre proasta administrare realizată de guvernul de sub comanda sa. El a intrat în retorica de opoziţie, în demagogia marca PDL. Românii nu vor mai înghiţi o asemenea demagogie, iar guvernul Ponta n-are nevoie de susţinerea domnului Boc", a comentat Lăpuşan.