Lovitură de teatru în PDL: Daniel Buda, eurocandidat în locul lui Rareş Niculescu

Lovitură de teatru în PDL: Daniel Buda, eurocandidat în locul lui Rareş Niculescu
Sâmbătă, în jurul orei 12:00, de pe scena mitingului PDL din centrul Clujului, prezentând primele nume de pe lista candidaţilor PDL, Vasile Blaga rostea, pe poziţia a cincea, numele lui Rareş Niculescu, despre care spunea că „ne-a reprezentat cu cinste în comisia de agricultură". După 24 de ore, la Bucureşti, după depunerea listelor la Biroul Electoral Central (BEC), Blaga îl anunţa pe Daniel Buda (foto) drept reprezentantul Regiunii de Nord-Vest.

Blaga îşi exprimase cu câteva săptămâni în urmă dorinţa ca liderul PDL Cluj să ocupe locul eligibil ce revenea regiunii. Cum până atunci titular incontestabil fusese actualul europarlamentar Rareş Niculescu, vorbele lui Blaga au provocat o veritabilă furtună în zonă. Simţind că miza lui Blaga era să-şi fidelizeze, prin această mişcare, organizaţia clujeană, al cărei lider de facto, Emil Boc, era deja cu un picior şi jumătate în noua structură politică a lui Traian Băsescu, Buda a încercat să fandeze, pe de o parte, pentru a nu se lăsa „legat de glie" în PDL, iar pe de alta pentru a nu-l „săpa" pe Niculescu.
În ecuaţie a intervenit şi liderul de la Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, care a încercat să revendice poziţia pentru un om de-al lui. În cele din urmă, autoritatea lui Boc şi-a spus cuvântul, Niculescu a rămas candidat şi lucrurile păreau că au revenit la normal. Absenţa lui Boc din Cluj şi presiunile făcute de Blaga par să fi dat roade pe ultimii metri, iar pe locul cinci pe listă şi în poza de grup făcută după depunerea candidaturilor la BEC a apărut Daniel Buda.

La congresul PDL de anul trecut, cel sacrificat acum de liderul PDL, Rareş Niculescu, fusese unul dintre puţinii clujeni care l-au susţinut pe Blaga, în condiţiile în care majoritatea delegaţiei clujene, în frunte cu Emil Boc şi Daniel Buda au susţinut-o pe Elena Udrea. Niculescu susţine, însă, că surprinzătoarea rocadă ar fi intervenit la dorinţa sa.

„După şapte ani în Parlamentul European mi-am dorit foarte mult să candidez pentru un mandat de deputat în Colegiul nr. 9 din judeţul Cluj, la viitoarele alegeri parlamentare, drept pentru care Daniel Buda va fi candidatul nostru, iar eu voi fi şeful său de campanie electorală. La miting eu n-am ţinut acel discurs în calitate de candidat, ci în calitate de europarlamentar în funcţie", a afirmat Niculescu.

Un scenariu similar este prezentat şi de Buda. „La reuniunea şefilor regionali s-a convenit ca locul cinci să revină Regiunii de Nord-Vest şi mi s-a cerut mie să candidez. Rareş Niculescu va fi şeful meu de campanie şi, aşa cum chiar el şi-a dorit, va candida la alegerile parlamentare", a spus Buda. El a precizat că, în eventualitatea în care va fi ales, activitatea de la Bruxelles şi de la Strasbourg nu-l va împiedica să-şi exercite şi atribuţiile de preşedinte al PDL Cluj. „Activităţile din plen şi din comisiile Parlamentului European nu durează toată săptămâna, iar, în plus, la Cluj avem o echipă consistentă de conducere, motiv pentru care nu am de ce să renunţ la conducerea organizaţiei judeţene a PDL", a declarat Buda.

 

Comenteaza