Marga, demisie "cu pistolul la tâmplă" din fruntea ICR
- Scris de Valentin Malaescu
- 17 Iun 2013, 22:12
- Politica
- Ascultă știrea

După ce calcule politice l-au îndepărtat, anul trecut, de la Ministerul Externe, Andrei Marga a mai căzut o dată victimă reglărilor de conturi din USL. Atacat de premierul Ponta şi „căzut" la vot în comisiile reunite de cultură şi de externe ale Senatului, Marga a demisionat de la conducerea Institutului Cultural Român (ICR).
Mai întâi a fost premierul Victor Ponta, care, în şedinţa de guvern de săptămâna trecută a cerut miniştrilor Culturii şi de Externe să ia măsuri în privinţa ICR deoarece „lucrurile nu merg bine", după cum s-a justificat premierul, fără să dea alte detalii. Lucrurile au evoluat cu o viteză neobişnuită, iar ieri, comisiile reunite de cultură şi de externe ale camerei superioare au decis, cu 11 voturi „pentru", trei „împotrivă" şi o abţinere să ceară demisia întregii conduceri a ICR. Motivele invocate au fost netrimiterea la timp a rapoartelor de activitate şi financiare pe anul trecut, precum şi slaba calitate a acestora. Potrivit preşedintelui comisiei de finanţe a Senatului, Cosmin Nicula, raportul financiar al ICR pe anul 2012 ar fi fost „o fiţuică". Potrivit unor surse de la vârful USL debarcarea lui Marga, numit în funcţie de PNL, ar fi fost convenită direct între Victor Ponta şi Crin Antonescu, urmare a unor noi reglaje interne din alianţă, în urma cărora ICR ar urma să treacă în subordinea PSD.
Andrei Marga n-a putut fi contactat, dar într-o intervenţie la REALITATEA TV, acesta a demontat acuzaţiile care i s-au adus şi a subliniat faptul că nu a fost invitat la şedinţa celor două comisii reunite pentru a-şi spune punctul de vedere. „Nu ştiu ce se votează, nu ştiu ordinea de zi, nu avem ştire de nimic, nu s-a comunicat nimic. Deci suntem complet neutri vizavi de ce e acolo, pentru că e treaba comisiilor să discute. Raportul de activitate financiar se depune de orice instituţie la finalul anului bugetar la Ministerul de Finanţe. Potrivit legii, noi depunem anual ceea ce se numeşte contul de execuţie bugetară. Noi am depus la timp toate actele inclusiv contul de execuţie bugetară, iar raportul, care are 160 de pagini, e depus la Finanţe. Oricine îl poate lua de acolo. (...) ICR este în subordinea Senatului, dar noi n-am făcut ceva care să iasă din regulile care sunt. Nu s-a reproşat nimic concret. Cineva acolo face nişte confuzii între o instituţie şi interesele lui private", a declarat Marga.
Participant la şedinţa comisiilor reunite, senatorul UDMR Laszlo Attila spune că a asistat la o veritabilă execuţie publică. „Regret că s-a ajuns la execuţii publice într-o comisie de specialitate a Senatului României. Deşi existau neconcordanţe între declaraţiile domnului Marga, care spunea că toate rapoartele au fost depuse complet şi la termen şi acuzaţiile care i se aducea, totuşi majoritatea a decis să nu fie invitat. A existat o dezbatere scurtă, fără să se discute pe fond şi s-a trecut la vot. I s-a reproşat că n-ar fi depus rapoartele la termen, dar eu ştiu că în ianuarie a depus un raport preliminar pentru perioada 1 ianuarie - 10 septembrie 2012, perioadă în care domnul Marga nu era la ICR, după care a depus un raport pentru perioada 11 septembrie 2012 - 13 aprilie 2013, adică de când a preluat dânsul mandatul, aşa că a fost ilară discuţia că raportul n-ar fi cuprins tot anul 2012 până în decembrie. A fost vot politic, s-a venit cu temă, n-am văzut aşa o atmosferă la discutarea celorlalte instituţii subordonate. E regretabil că s-a ajuns aici", a declarat Laszlo, care a dat de înţeles că singura abţinere la vot i-a aparţinut.
Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, apreciază, la rândul său, că mfostul rector al UBB a fost victima unei nedreptăţi. „Îmi pare rău că a demisionat din funcţie. Personal eram hotărât să lupt din toate puterile pentru domnul Marga. Cred că e oarecum nedrept ce i s-a întâmplat, chiar dacă nu cunosc detaliile subiectului, pentru că nu fac parte din niciuna din cele două comisii care i-au cerut demisia", a comentat Nicoară.
Ultimul clujean la Bucureşti
Rămas, după mai bine de 20 de ani, fără miniştri, Clujul a avut, totuşi, doi reprezentanţi în ceea ce se numeşte eşalonul doi al executivului. În calitate de preşedinte al ICR, Marga avea rang de ministru, în vreme ce preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, ocupa funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Funcţionarilor Publici, funcţie asimilată rangului de subsecretar de stat. În acest moment, Jorj rămas unicul clujean în structurile guvernamentale.