Premierul Ciolacu este optimist: „Avem în plan ca până la sfârșitul anului să avem o aderare completă la Schengen”

Premierul Ciolacu este optimist: „Avem în plan ca până la sfârșitul anului să avem o aderare completă la Schengen”
| Foto: adevarul.ro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că aderarea la spaţiul Schengen aerian şi maritim de la 31 martie constituie o victorie a României şi a dat asigurări că se urmăreşte o aderare completă până la finalul anului.

Președintele PSD a punctat că pentru îndeplinirea obiectivelor majore de ţară este nevoie de stabilitate şi de o voce unitară în jurul proiectelor.

"Şi iată, am reuşit ca de la 31 martie să avem Schengen aerian şi Schengen maritim. Este un prim pas, care ne confirmă că suntem pe un drum ireversibil, este o victorie a României, a tuturor celor care au crezut în acest proiect şi vă asigur că avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru. Pentru ca acest lucru să poată fi îndeplinit, trebuie însă ca interesul românilor şi al României să primeze în faţa orgoliilor politice. Nimic nu se poate construi atunci când este haos şi forţele politice se ceartă între ele. Este nevoie de stabilitate şi de o voce unitară în jurul proiectelor majore de ţară, aşa cum este Schengen, aşa cum anul viitor este proiectul de ridicare a vizelor pentru Statele Unite, aşa cum în 2026 avem proiectul de aderare la OCDE", a afirmat Marcel Ciolacu, potrivti Agerpres.

Întrebat dacă a fost condiţionată intrarea completă în Schengen de rămânerea actualei coaliţii la guvernare, prim-ministrul a răspuns că nu a pus nimeni o asemenea condiţie, menţionând însă că în ţările cu stabilitate politică este un ritm accelerat de dezvoltare.

"Nu, nu, haideţi, nu, n-au legătură (n.r. păstrarea actualei coaliţii de guvernare şi intrarea completă în Schengen). Este evident, uitaţi-vă şi la alte ţări, unde există stabilitate politică, există un ritm accelerat de dezvoltare. Avem cele mai mari provocări, în afară de reformele din PNRR, avem cele mai mari sume de investit într-o perioadă scurtă. De exemplu în PNRR avem doar până în 2026, exerciţiul financiar este mai lung. E nevoie de parteneri de dialog. Am reuşit să intrăm cu dreptul în spaţiul Schengen. Avem drept de vot, alături de celelalte ţări membre ale spaţiului Schengen. Mai avem un singur pas de făcut şi avem un plan foarte clar în timp şi spaţiu pentru ca până la sfârşitul anului să intrăm în spaţiul Schengen terestru. Dar nu a pus nimeni o condiţie", a declarat liderul social-democraților.

Comenteaza