Se coace megapartidul maghiar

Se coace megapartidul maghiar
Uniunea Maghiarilor din Transilvania ar putea fi partidul unic care să ceară voturile alegătorilor maghiari în cele două scrutine electorale din acest an. Propunerea creării unui mare partid maghiar cu rol strict electoral a fost lansată de PPMT şi este negociată cu liderii UDMR.

„Să zicem că într-o localitate UDMR ar putea strânge voturi pentru şase mandate de consilieri şi PPMT pentru două mandate. Dar matematica politică a demonstrat că uneori şase plus doi pot face zece, pentru că în comunitatea maghiară există un segment care nu iese la vot nici la chemarea UDMR, nici la chemarea noastră, dar ar ieşi la vot pentru o listă comună a tuturor partidelor maghiare", a afirmat preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt.

Conştient că o alianţă a PPMT cu UDMR şi PCM ar urca pragul electoral la un nivel imposibil de atins doar cu voturile eletoratului maghiar, liderul partidului inventat de Tokes Laszlo, crede că soluţia optimă ar consta în inventarea unui partid de folosinţă strict electorală.

„Soluţia este înfiinţarea cât mai repede - mai ales se poate face foarte uşor - a unui partid electoral, sub umbrela căruia să candidăm pe liste comune, în care să se respecte ponderea fiecărui partid.

Noi ne cunoaştem nivelul şi nu vrem mai multe locuri eligibile decât merităm. Sigur, în Secuime, unde avem 90-99% populaţie maghiară, n-ar avea sens, acolo vom candida separat, dar acolo unde ponderea maghiarilor e până în 10-15% putem candida cu listă comună şi candidat comun la primărie, ca la Târgu-Mureş, cu prealegeri în rândul comunităţii sub umbrela partidului electoral.

La fel am face şi la alegerile parlamentare. După alegeri, fiecare îşi face propria politică, stabilind obligaţia ca, atunci când e vorba de decizii majore, să ne consultăm între noi", a explicat Szilagyi.

Liderul PPMT spune că a demarat deja în decembrie negocierile cu şeful UDMR Kelemen Hunor în acest sens şi că au stabilit să se întâlnească din nou în a douan parte a lunii în curs. Szilagyi a spus că propunerea PPMT este ca noul partid să se numească Uniunea Maghiarilor din Transilvania.

Ce n-a luat în calcul fostul candidat la Preşedinţia României este că, spre deosebire de parlamentari, aleşii locali, odată văzuţi cu sacii în căruţă, nu vor putea reveni în partidele de origine, fiind obligaţi, sub sancţiunea pierderii mandatului, să rămână membri ai aşa-zisului partid electoral până la încheierea mandatului.

Mai mult, inclusiv supleanţii vor trebui să rămână „legaţi de glie", membri ai partidului - vehicul electoral, pentru a nu-şi pierde şansele de a deveni consilieri în cazul în care, din varii motive s-ar vacanta, la un moment dat, un mandat obţinut de formaţiunea maghiară.

Într-o asemenea situaţie s-ar putea afla, la o adică, preşedintele UDMR Cluj, consilierul local Csoma Botond, dacă ar inteţiona să-şi conseve actualul mandat sau, eventual, să avanseze consilier judeţean. Cu toate acestea, el evită să-şi exprime un punct de vedere faţă de propunerea PPMT.

„Dacă se va decide aşa ceva la centru, n-aş vrea să mă antepronunţ", a fost singura sa declaraţie. Ceva mai vechi în politică, predecesorii lui Csoma în fruntea organizaţiei, deputatul Mate Andras Levente şi senatorul Laszlo Attila, n-au avut nici o reţinere în a se antepronunţa. „UDMR, de la înfiinţare, din 1989, nu şi-a schimbat nici denumirea, nici sigla. Dacă doresc şi cădem de acord, se pot înscrie în UDMR, să candideze pe listele noastre, cu condiţia să respecte statutul nostru", a comentat Mate.

Mult mai acid la adresa liderului PPMT a reacţionat fostul viceprimar. „Domnul Szilagyi nu reuşeşte să se trezească după sărbătorile de Anul Nou. Timpul petrecut mai mult la Bruxelles sau mai ştiu eu pe unde (Szilagyi este consilier acreditat la Parlamentul European al eurodeputatului din Ungaria Tokes Laszlo, n. red.) îl face să nu mai cunoască realităţile din ţară.

De câte ori vine şi se fişează în faţa presei, apare cu lucruri bombastice şi ne spune ce trebuie să facem. Această propunere nu ţine în momentul de faţă. Membrii comunităţii noastre şi-au arătat şi până acum punctul de vedere, prin modul în care au votat şi la fel o vor face şi acum fără fantasmagoriile domnului Szilagyi", a declarat Laszlo.

Comenteaza