Cum a făcut secretarul general al ONU, Antonio Guterres, plecăciuni în faţa lui Vladimir Putin / ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Oct 2024, 07:54
- Politica
- Ascultă știrea
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres nu doar că a dat mâna cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, dar s-a şi înclinat în faţa celui care ameninţă omenirea cu bomba nucleară.
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, cu ocazia summitului Brics de la Kazan, Rusia, pentru discuţii. Înainte de summit-ul BRICS, Uniunea Europeană a îndemnat liderii țărilor participante să să-l îndemne pe Vladimir Putin "să pună capăt imediat războiului pe care îl duce împotriva poporului ucrainean".
Cei doi responsabili s-au întâlnit în cadrul summitului BRICS, un club economic fondat de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud și care s-a extins ulterior și la alte state, printre care se numără Emiratele Arabe Unite, Iran, Egipt iar Turcia și-a exprimat, de asemenea, dorința de a integra acest club.
Reuniunea a fost deschisă de alocuțiunea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a făcut apel la o "pace justă" în Ucraina, "în conformitate cu Carta ONU, cu dreptul internaţional şi cu rezoluţiile Adunării Generale". Antonio Guterres și Vladimir Putin s-au salutat și și-au strâns mâinile, iar secretarului general al ONU a făcut o plecăciune în fața liderului de la Moscova, scrie evz.ro.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, cu ocazia participării secretarului general ONU, Antonio Guterres, la summitul BRICS, că este necesară restructurarea Națiunilor Unite prin creșterea reprezentării statelor emergente și a avertizat că intenția Occidentului de a aplica o ”înfrângere strategică” Rusiei este ”o iluzie”.
”Este simbolic că ne întâlnim astăzi, de Ziua ONU. Pe 24 octombrie 1945, a intrat în vigoare Carta Națiunilor Unite, prin care au fost stabilite de opt decenii principiile fundamentale ale relațiilor internaționale. Națiunile Unite trebuie să continue să joace un rol fundamental în menținerea păcii și securității, în promovarea creșterii economice sustenabile și constante.
În același timp, considerăm că este important ca Națiunile Unite să își adapteze structura realităților secolului 21, prin creșterea reprezentării în Consiliul de Securitate și în alte organisme a țărilor din Africa, Asia și America Latină”, a afirmat Vladimir Putin, conform postului RBK TV.
Reacţia văduvei opozantului Alexei Navalvîi la gestul secretarului general al ONU a venit imediat: "Ne aflăm în război iar secretarul general al Națiunilor Unite strânge mâna unui ucigaș", a scris într-un mesaj publicat pe rețeaua X, Iulia Navalnaia, a transmis rfi.fr.
Organizația Națiunilor Unite (ONU) este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată pe 24 octombrie 1945, după Al Doilea Război Mondial, are astăzi 193 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei Organizației Națiunilor Unite.
Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”. Sediul central al organizației este la New York. ONU este un actor autonom și independent. Este un participant activ la dezvoltarea globală, care prin multiplele sale roluri și direcții de acțiune își obține poziția de organizație cu vocație universală. ONU este, practic, un monitor global.