Traian Băsescu vrea să câştige la “masa verde”

Traian Băsescu vrea să câştige la “masa verde”
Preşedintele suspendat s-a răzgândit şi a cerut partidului care îl susţine să-i asigure păstrarea funcţiei prin neprezentare. El a recunoscut că ar pierde la vot.

„PDL riscă să intră în coliziune directă cu mine, să ne despărţim, dacă va milita pentru neparticipare. Să nu participe ei, eu îi voi chema pe români la vot", declara Băsescu miercuri. „Trebuie făcut tot ce se poate pentru ca referendumul să nu se valideze", spunea acelaşi personaj, luni. PDL s-a conformat şi a anunţat boicotarea referendumului. USL strigă: „Laşii!"

„Nu vreau să mă întorc la masa verde şi nici nu vreau să mă întorc cu 5% pentru şi 95% contra. Cei care mizează pe invalidarea alegerilor din cauza prezenţei cred că se înşeală. Poziţia mea este să-mi fac datoria faţă de români, este să-i chem să se exprime şi să le explic importanţa votului", spunea Băsescu miercuri, la o întâlnire cu Grupul de Dialog Social. După numai cinci zile, preşedintele suspendat sugera, culmea, că „boicotul este soluţia". „De ce să cer eu electorilor mei, sau nu electorilor mei, acelora care, din revoltă, nu vor să valideze lovitura de stat, de ce să le mai cer să mearga la vot?", adăuga Băsescu luni. A doua zi, Colegiul Director al PDL a decis un fel de semi-boicot al referendumului, adică, să-şi îndemne susţinătorii să nu meargă la vot, dar, în acelaşi timp, îşi vor păstra reprezentanţii în birourile electorale şi în secţiile de vot.

Liderii locali ai USL sunt de părere că decizia PDL este un act de laşitate, care urmăreşte doar să-l scape pe Băsescu de demitere prin invalidarea referendumului, cu atât mai mult cu cât Băsescu însuşi a recunoscut luni că va pierde la votul popular, deoarece ar mai avea doar 37% susţinere în rândul alegătorilor. „În primul rând, de ce le e frică nu vor scăpa. În al doilea rând, trebuie spus foarte clar că sunt nişte laşi. Asta este o strategie de ultim moment, la care au recurs pentru că şi-au dat seama că n-au nici o şansă", a comentat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. El rămâne, totuşi, optimist în privinţa atingerii pragului de validare a referendumului (prezenţă minimă la vot de 50% plus unu dintre alegători). „Sunt convins că foarte mulţi simpatizanţi PDL vor merge la vot, în ciuda recomandărilor partidului. În ce ne priveşte, noi vom face tot ce va fi necesar pentru a mobiliza cetăţenii, explicându-le că e dreptul lor constituţional să voteze", a spus Lăpuşan.

La rândul său, şeful liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară acuză o decizie politică izvorâtă din frică. „Este o decizie care arată teama PDL faţă de electoratul român şi faţă de rezultatul votului. E un gest de o laşitate teribilă, un gest care nu-i onorează pe cei care fac astfel de recomandări, un gest care descalifică încă o dată PDL", a afirmat Nicoară. În privinţa prezenţei la vot, Nicoară a preferat să se limiteze la judeţul Cluj. „În Cluj va conta foarte mult poziţia UDMR. Electoratul maghiar reprezintă 16% şi e un electorat disciplinat. Noi vom face tot ce va depinde de noi pentru a mobiliza oamenii la vot şi cred că vom reuşi", a spus Nicoară. Amintim că, încă de la începutul campaniei electorale pentru referendum, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente a spus că mesajul Uniunii către comunitatea maghiară este să meargă la vot şi să voteze potrivit propriei conştiinţe.

Preşedintele tinerilor democrat-liberali clujeni, Radu Moisin, susţine, însă, că boicotul nu urmăreşte salvarea scaunului lui Băsescu ci invalidarea fraudei pe care ar pregăti-o puterea. „Nu este vorba de a nu accepta rezultatul votului popular, mai ales că sondajele noastre spun că domnul Băsescu este în creştere, peste procentul pomenit de domnia sa, ci de a nu legitima frauda care se pune la cale", susţine Moisin. El a explicat şi modul în care USL va frauda referendumul. „Probabil că în mediul rural, pentru că de acolo vin problemele, nu din mediul urban, se va încerca, pe baza listelor suplimentare şi a listelor permanente, creşterea numărului de alegători, deşi aceştia nu vor participa la vot. Noi vom avea un singur om în secţiile de votare, faţă de cinci ai taberei adverse. Omul nostru va avea şi el nevoi fireşti să mai iasă afară şi atunci ceilalţi vor putea completa buletine de vot şi semna în locul celor care n-au venit la vot şi nimeni nu va putea demonstra frauda. Câteva zeci de astfel de buletine false la fiecare secţie, vă daţi seama ce ar însemna la nivelul întregii ţări", a explicat Moisin. El susţine că PDL ar avea, încă de acum două săptămâni, informaţii, care zilele acestea au devenit „sigure", privind frauda pe care ar planifica-o USL.

Pentru sociologul Ioan Hosu, decizia PDL este una pur strategică, pe care o apreciază, însă, drept perfect legitimă. „E o chestiune legitimă, dar care vine destul de târziu, după vreo două săptămâni în care principalii purtători de mesaj au chemat lumea la vot. Argumentul că e ilegitimă suspendarea era valabil şi acum două săptămâni şi ceva. Aici e vorba de o oarecare incoerenţă la nivelul strategiei. Nu e o laşitate, cum acuză cei din USL, e un instrument legitim şi legal. După ce au văzut studiile sociologice, au văzut că n-au o majoritate care să-i susţină, au înţeles că îl demit pe Băsescu prin participarea la vot. E o decizie pur strategică. Acest boicot e singura soluţie la care pot apela susţinătorii preşedintelui. Mă gândesc, însă, la alegător, căruia, în toate campaniile i-ai spus «hai la vot» şi acum îi spui «nu veni la vot», e acea incoerenţă care va acutiza fractura din societate", a explicat Hosu.

El apreciază că încercarea de mascare a unei mişcări strategice sub ameninţările cu iminenta fraudă electorală va avea efecte diferite în rândul alegătorilor. „Unii vor spune «da, se fură», pentru că simt că trăiesc în spaţiul carpato-danubiano-pontic, în care, «dacă s-a furat în trecut, sigur se va fura şi acum». Din păcate, suntem în aceeaşi paradigmă din anii `90, cu furatul la alegeri. Vă daţi seama ce discutăm noi acum? Nici n-ar trebui să mai discutăm despre furatul la alegeri, eu refuz să mai discut, punct. Alţii vor înţelege că e vorba de ultima soluţie pentru Băsescu şi se vor mobiliza mai abitir la vot. Din păcate nu ştim câţi vor fi în cele două tabere", a spus Hosu.

 

 

Etichete
Comenteaza