Rafila: Casele de asigurări de sănătate trebuie să facă verificări privind acordarea concedilor medicale

Rafila: Casele de asigurări de sănătate trebuie să facă verificări privind acordarea concedilor medicale

Casele judeţene de asigurări de sănătate trebuie să facă verificări dacă se înregistrează "exagerări" în acordarea de concedii medicale, a reiterat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Anul trecut, în România au fost acordate peste un milion de zile de concediu medical.

"Nu vreau să transmitem nişte mesaje în care, am citit titluri de presă, în care medicii, într-un fel sau altul, se simt ameninţaţi, dar în mod evident că, dacă un medic eliberează, ştiu eu, zeci de concedii medicale zilnic, atunci, în mod normal, cel care plăteşte, pentru că plăteşte Casa de asigurări de sănătate, trebuie să evalueze această situaţie", a explicat Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Ministrul a afirmat că, acolo unde există o prescripţie ce ar putea fi "exagerată", se pot face controale de către Casele judeţene de asigurări de sănătate, pentru a cerceta concordanţa între eliberarea concediilor medicale şi "realitatea de pe teren a acestei decizii".

Clujul, în top la numărul de concedii medicale

Potrivit unui raport al Casei Naționale de Asigurări de Sănătătate, Clujul conduce în topul județelor în care s-au acordat cele mai multe concedii medicale în 2023, cu 201.284 de certificate eliberate. 

Totodată, cele mai multe concedii medicale eliberate de un singur medic au fost la Cluj. Este vorba despre un medic oncolog, care e eliberat 3.225 de certificate, toate pentru afecțiuni oncologice.

Statistica CNAS arată și că 100 medici au eliberat aproape 100.000 de concedii medicale, pentru 1.125.147 de zile.

Comenteaza