Calendar Ortodox. Creștinii îl prăzuiesc pe Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului

Calendar Ortodox. Creștinii îl prăzuiesc pe Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului
| Foto: pravila.ro

Pe 27 aprilie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului și logodnicul Fecioarei Maria, care a murit răstignit asemenea lui Hristos.

Sfântul Apostol Simeon a fost fiul lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Maicii Domnului. Sfântul Simeon a făcut parte din cei Saptezeci de Apostoli ai Mantuitorului. Acesta a predicat Evanghelia lui Hristos în ludeea.

După moartea Sfantului Apostol Iacob, vărul său, Sfântul Apostol Simeon a fost numit Episcop al Ierusalimului, păstorind până la o vârstă înaintată. Potrivit istoricului Eusebiu acesta a fost al doilea Episcop al Ierusalimului. Tradiția spune că atunci când a primit cununa muceniciei, în timpul împăratului Traian, Sfântul Apostol Simeon avea peste o sută de ani. Izbucnind în Palestina o persecuție atât asupra iudeilor, cât și asupra creștinilor, bătranul Episcop Simeon a fost prins și supus la chinuri cumplite. Sfântul Apostol Simeon a murit fiind răstignit asemenea Domnului, potrivit crestinortodox.ro.

În jurul anului 106 laînceputul prigoanei declanșată de împăratul Traian, când, la ordinul consulului Attikus, au fost persecutati nu numai creștinii, ci și toți urmașii lui David. Tot atunci, câtiva eretici pe care îi combătuse în trecut, l-au denunțat romanilor pe Sfântul Ierarh Simeon, episcopul care timp de 26 (sau 23) de ani și-a păstorit neîncetat turma. A fost supus la torturi de tot felul timp de mai multe zile, arătând atâta îndrăzneală, încât consulul și ceilalți se întrebau cum de acel bătrân în vârstă de 120 de ani putea să îndure astfel de chinuri. Cu toate acestea, l-au condamnat la moarte prin răstignire. Cu bucurie că urmează morții Domnului, Sfântul Simeon s-a învrednicit să primească în cer cununa de biruință a muceniciei.

Tot pe 27 aprilie, facem pomenirea:

- Sfântului Cuvios Ioan Mărturisitorul;

- Sfinților Apostoli Aristarh, Marcu și Zinon;

- Sfântului Mucenic Puplie;

- Sfântului Evloghie primitorul de străini;

- Sfântului Mucenic Lolion cel nou;

- Sfântului Preacuvios Ștefan, Episcopul Vladimirului;

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza