Când pică Paștele în 2025. Se întâmplă asta o dată la câțiva ani

Când pică Paștele în 2025. Se întâmplă asta o dată la câțiva ani

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă, și de această zi depind alte sărbători, cum ar fi Rusaliile. Paștele ortodox și cel catolic pică în aceeași zi anul viitor.  

Pentru calculul exact al datei sărbătorilor pascale, se iau în considerare două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și Luna plină.

Modul în care este stabilită ziua când cade Paștele a fost definit în anul 325, în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea. Data Paștelui este influențată de două fenomene naturale importante: echinocțiul de primăvară, care are loc pe 21 martie, și Luna plină.

Din cauza variației Lunii pline, și data Paștelui variază. Totuși, încă din secolul al IV-lea s-a stabilit că ziua de Paște trebuie să fie întotdeauna într-o duminică.

Paștele Ortodox și Paștele Catolic au în mod obișnuit date diferite, deoarece cele două biserici folosesc calendare diferite pentru calcul.

În anul 2024, Paștele Ortodox pică duminică, 5 mai. Paștele Catolic a fost sărbătorit la data de 31 martie 2024. De altfel, un aspect a fost marcat anul acesta, referitor la Sărbătorile Pascale. Între Paștele Ortodox și cel Catolic a existat o pauză de peste o lună, aspect care are loc după 11 ani.

Paștele Ortodox în 2025 va pica pe 20 aprilie. Tot anul viitor, Paștele Catolic va fi sărbătorit la data de 20 aprilie.

Comenteaza