Clujenii de toate religiile, invitaţi la festivitatea de Hanuka

Clujenii de toate religiile, invitaţi la festivitatea de Hanuka
Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca invită locuitorii oraşului, indiferent de religia pe care o au, să participe la tradiţionala festivitate de Hanuka.

Evenimentul va avea loc în data de 18 decembrie, de ora 18:00, la Templul Memorial al Deportaţilor, situat pe str. Horea nr. 21.

Hanuka este cea mai "tânără" sărbătoare evreiască, ce comemorează evenimente petrecute în urmă cu 2178 de ani, când a avut loc o răscoală populară împotriva Imperiului Seleucid (Siria), unul din statele elenistice succesoare ale imperiului lui Alexandru Macedon, care stăpânea şi peste Iudeea.

Revolta condusă de eroii Macabei se îndrepta împotriva politicii agresive de elenizare a populaţiei, de impunere a politeismului şi moravurilor greceşti. Contrar oricăror aşteptări, marele imperiu a fost înfrânt şi a fost creat singurul stat evreu independent din perioada de la distrugerea primului Templu şi până la naşterea statului modern Israel.

Cu toate acestea, centrul sărbătorii este reprezentat de un alt miracol. După eliberarea Ierusalimului de către insurgenţi şi purificarea Templului, s-a găsit un singur ulcior de ulei sfinţit pentru a arde în candelabru. Deşi cantitatea de ulei era suficientă doar pentru o zi, el a ars neîntrerupt timp de opt zile, până când s-a putut pregăti ulei nou.

Hanuka sărbătoreşte tocmai această victorie a luminii împotriva întunericului, prin aprinderea unor lumânărele în fiecare zi a sărbătorii într-un candelabru special cu nouă braţe.

Comenteaza